Geen Zaanbrug referendum in Wormerland

Gepubliceerd: 16-09-2020 8:09

Geen Zaanbrug referendum in Wormerland

WORMER - Vergaderen in een locatie als de Stoomhal aan de Zaan is voor niemand een straf. Vandaar dat de gemeenteraad van Wormerland zich voor de derde keer meldde. In haar eigen gemeentehuis kon en kan vanwege de coronamaatregelen niet vergaderd worden.

Burgemeester Michel-De Jong opende de vergadering en na haar inleiding was het benoemen van de interim griffier het eerste punt. Eigenlijk is Sjors Heerdink al op 1 juli 2020 gestart als interim-griffier in de gemeente Wormerland. Hij vervangt tijdelijk de huidige griffier, Irene Vullings, die wegens ziekte afwezig is. De afgelopen periode werd de functie al op interimbasis vervuld door Jules Vullings. Heerdink vervulde de afgelopen jaren meerdere interimklussen.

Binnen acht minuten was de voorzitter aangeland bij het punt waar het nodige vuurwerk verwacht werd: Raadsvoorstel besluitvorming Zaanbrug. Op voorhand werd daar een splitsing ingemaakt. Het eventuele referendum werd specifiek benoemd. Dat referendumverzoek was voor de heren Ronald Hendriks (Vereniging Liberaal Wormerland) en Jan Boer (Partij voor Ouderen en Veiligheid) reden om stevig uit de hoek te komen. Beiden konden niet rekenen op voldoende steun vanuit de raad en zagen hun motie ruimschoots afgewezen worden. Een referendum over iets waar al besluitvorming over heeft plaatsgehad kan volgens de regels niet.

In de discussie rondom de kwestie (98 inwoners hadden hun handtekening gezet om een referendum aan te vragen) kwam niet het beste boven in de Wormerlandse politici. Het kwam Hendriks zelfs op een motie van afkeuring te staan. Dit vanwege gebrek aan respect voor de voorzitter en beledigingen aan het adres van raadsleden. Kreten als ‘lachertje van de week, politieke chantage, gospe, meten met twee maten en nog diverse andere opmerkingen maakten van de discussie niet het fraaiste om in de geschiedenisboeken te laten verdwijnen.

De overige partijen lieten nadrukkelijk weten dat de inwoners juist wel in de hele zaak aan het woord zijn gelaten. ‘We horen nu teveel populistische tekst’ was de opmerking van VVD lid Rolf van Wanrooij die in de voorbije weken en maanden heel veel voorbij had zien komen. ‘Het heeft zelfs in verkiezingsprogramma’s gestaan. Onze inwoners zijn heel betrokken geweest bij het proces.’

Kees Jan Kindt (PVDA) vroeg zich hardop af of Wormerland zich een afwijzing wel kon permitteren. ‘Er is al vier miljoen uitgegeven. Dat kan toch niet voor niets zijn geweest?’

In een stemverklaring benadrukten Hendriks en Boer dat zij pal achter hun verzoek bleven staan. ‘Om alle kiesgerechtigden te geven waar ze recht op hebben’. De aansluitende stemming leverde 12 tegen- en 5 voorstemmers op. Burgemeester Michel-De Jong opperde aansluitend dat de motie wellicht ingetrokken zou kunnen worden. Dat deed Hendriks andermaal ontsteken in politieke woede. ‘Het geluid van mijn collega’s deugt niet’ en bleef een tweede stemming nodig. De meerderheid van de raad (alle partijen minus POV een VLW) verklaarden zich akkoord voor de extra gelden voor de nieuwe Zaanbrug. Daarmee was het verzoek afgewezen.

Tot slot van het weinig verheffende gedeelte Zaanbrug was het CDA’er Albert Stol die zich opgetogen voelde. ‘Ik ben blij met het groene licht.’

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl