Gelukkig molens wel in Luilakstand

30-05-2020 15:07

Gelukkig molens wel in Luilakstand

STREEK - Tradities zijn er om zo lang als mogelijk in stand te houden. De Luilakviering is zo'n Zaanse gewoonte. Vandaar dat in de vroege ochtend van deze 30e mei de houtzaagmolens De Gekroonde Poelenburg en Het Jonge Schaap in de Luilakstand werden gezet.

De molenaars van de houtzaagmolens houden hiermee de Luilak-traditie in de Zaanstreek in stand. Dit jaar is er vanwege de corona-maatregelen geen Luilak-programma in de molens. Bovendien zijn de molenaars bang dat het Luilakfeest langzaam uitdooft, nu ook de gemeente Zaanstad voornemens is de Luilakvuren te verbieden.

Luilak is een Zaanse traditie die start op de vrijdagavond voor Pinksteren. Molenaars werden geschoren en dronken samen een borrel. Daarna werd er nog gewerkt en werd in de vroege zaterdagochtend de molen in Luilakstand gezet. De houtzaagmolens werden in Luilakstand gezet met twee boomtakken in de top enden als dank voor het hout dat ze het afgelopen jaar hebben gezaagd. Zaterdagmiddag begon dan de langste vakantie van het jaar voor de Zaankanter, die tot en met Pinksterdrie duurde.

Luilak is een typische Zaanse traditie, die stamt uit de tijd dat de streek honderden molens telde. Het is een van de verhalen in het nieuwe Molenmuseum dat deze zomer haar deuren opent voor publiek. Samen met de molens op de Kalverringdijk wordt onder de titel “Wereld van Windmolens”het bijzondere verhaal verteld van de 1100 Zaanse molens die ooit in de streek hebben gewerkt.

Met dank aan onze molenaars Gerrit Admiraal, Tim Doeves en Matthijs Ero voor het in Luilakstand zetten van de molens.

Meer informatie: Vereniging De Zaansche Molen, Peter-Jan van Steenbergen via p.vansteenbergen@zaanschemolen.nl of 06-20867243.

Foto: Marcel van Someren

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl