Gemeente koopt alvast land op in Achtersluispolder

Gepubliceerd: 09-11-2018 10:11

Gemeente koopt alvast land op in Achtersluispolder

ZAANDAM – Jongelui waren er ooit op de kale zandvlakte aan het crossen met hun brommertjes. Mannen vonden er hout, aangespoeld als er een storm was geweest en houtboten hun lading deels hadden verloren. En vergeet niet de kippen die rond scharrelden bij de meelfabriek. Een vergeten gebied. Wie had dat ooit gedacht: de grond van de Achtersluispolder nu zo kostbaar is geworden dat de gemeente alvast braakliggend terrein opkoopt om ‘risico’s die in de toekomst belemmerend kunnen worden voor de ontwikkeling’ alvast voor te zijn.

Het college stelde deze week de raad voor de kavel Sluispolderweg 13 in de Achtersluispolder in Zaandam te kopen. Dit in kader van MAAK.Zaanstad waarin de gemeenteraad de ambitie heeft uitgesproken het industrieterrein te transformeren naar een gemengd werk-woongebied.

(H)OV route?
Om daar nieuwe vervoersstromen veilig en goed af te wikkelen, is meer ruimte nodig. De gemeente spreekt van ‘om snel en langzaam verkeer te scheiden en mogelijk een (H)OV route tussen Zaanstad en Amsterdam te faciliteren. Hiervoor is meer ruimte nodig langs het, nu beperkte, profiel van de Sluispolderweg. De betreffende kavel ligt op een strategische locatie hiervoor. Het vormt de smalle verbinding via land tussen de twee delen van de Achtersluispolder: stad aan de Zaan en stad aan het IJ.’

Risico’s afdekken
De aankoop van de kavel aan de Sluispolderweg 13 loopt vooruit op een voorstel voor ‘strategische verwervingen als uitwerking van de Perspectieven en Strategieën van MAAK.Zaanstad’. Oftewel het afdekken van toekomstige risico’s.

Indien de gemeente niet aankoopt, kan daar een bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd worden met verschillende eigenaren. Die invulling ziet de gemeente als groot risico voor de toekomstige ontwikkeling van de Achtersluispolder. Iemand is in ieder geval spekkoper geworden. Het aankoopbedrag is voorlopig vertrouwelijk. Dit vanwege de onderhandelingspositie van de gemeente bij eventuele volgende aankopen in het gebied.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl