Geschiedenisleraar Wim Tavenier ontwierp bordspel met Zaans tintje

03-11-2019 09:24

Geschiedenisleraar Wim Tavenier ontwierp bordspel met Zaans tintje

ZAANDAM – Wim Tavenier is geschiedenisleraar op het Zaanlands Lyceum. Sinds een half jaar heeft hij ook zijn eigen spelletjeswebshop Tavern Games. Tavenier is al een lange tijd dol op spelletjes en in december komt zijn eerste zelf ontworpen spel uit: Raccoon Tycoon. 

Het spel bestaat al in een Engelse versie maar in deze Nederlandse versie zijn straks Zaanse kenmerken terug te vinden. Zoals bijvoorbeeld namen als Molletjesveer, Kattegat en Margriet Eshuijs.

Inspiratie
Wim Tavenier heeft zijn interesse in bordspellen te danken aan een goede vriend uit Chicago. „Als hij een nieuw spel ontwierp, ging ik meedenken en vond dit heel leuk. Het begint allemaal bij een spelmechanisme. Maak je een spel voor twee- of meerdere spelers? Is het voor kinderen of volwassenen?”

Thema
Na dit alles verzint Tavenier een thema voor zijn spel. Dat kan van alles zijn. Hij heeft aan het begin vijftig ideeën en houdt er uiteindelijk twintig over. „Het gedeelte dat ik ideeën moet schrappen, vind ik het lastigst.”

De Zaankanter was ook present op de grote bordspellenbeurs in Essen, Duitsland. „Op deze beurs ontmoet ik mensen die hun spellen willen laten zien. Maar ook fabrikanten die op zoek zijn naar klanten. Tevens ontmoet je mensen die spellen hebben ontworpen met hele legers waar je veel voor betaald. Maar ook standhouders die hun kaartspel willen verkopen voor een tientje. De opkomst was groter dan ooit tevoren: ruim 200.000 mensen.”

Gezamenlijk spelen terug
Volgens Wim Tavenier zijn bordspellen juist weer populair door de digitale tijd. „Vroeger gingen mensen na het eten bijvoorbeeld met z’n allen televisiekijken. Nu zijn we geneigd om snel weer aan ons eigen ding verder te gaan. Ik merk dat we weer op zoek zijn om iets gezamenlijks te doen en speel daarop in met mijn bordspelen.”

Ook de Zaanse versie van  Raccoon Tycoon wordt vanaf december verkocht op de website van Wim: https://tavern.games

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl