Geslaagde Dag van Westzaan in zalig zomers sfeertje

Gepubliceerd: 14-09-2019 19:09

Geslaagde Dag van Westzaan in zalig zomers sfeertje

WESTZAAN - ,,Hij rookt wel he?" ,,Ja, ik moet toch de zuigerveren maar eens vervangen”, zegt een eigenaar van een ‘buikschuiver’ tegen een andere fan van historische brommers. Waarna ze samen, heftig walmend naar de benzine, een rondje door het dorp maken.

Liefhebbers van klassiekers, legervoertuigen, antieke motoren, bijzondere driewielers als de Isetta waarbij je aan de voorkant instapt, of antieke trekkers kwamen vandaag, zaterdag 14 september helemaal aan hun trekken in Westzaan. Tijdens de Dag van Westzaan stond het dorp in teken van nostalgische voertuigen. Zowel op twee, drie als vier wielen.

Gezellig druk
,,Maar goed dat het vandaag is en niet woensdag”, zegt organisator Dirk Kuiper tevreden in zijn Gallery of Dreams die voor de gelegenheid ook open was. Het uitzonderlijk mooie weer werkte inderdaad mee aan een geslaagde dag. Het was gezellig druk waardoor er genoeg ruimte was om alle schitterende voertuigen goed te kunnen bewonderen.


En er waren echt unieke voertuigen te zien! Van een amfibievoertuig uit de Tweede Wereldoorlog tot Amerikaanse trekkers, van de lijkwagen die ooit meereed in de rouwstoet van prinses Diana tot een Magirus Deutz melkwagen uit 1957 met luchtgekoelde motor.

'Huiler'
,,Ze noemen het ook wel een huiler. Als ik de koelvin van de zescilinder diesel in de toeren hard laat draaien, krijg je een huilend geluid waardoor iedereen gaat kijken wat er nu voorbij rijdt”, zegt de eigenaar trots. Gelukkig was dit nog niet het geval want even verderop stond muziekgezelschap Ongeremd de longen uit hun lijf te zingen met lekker in het gehoor liggende klassiekers.

Panne met de buikschuiver
Even verderop waren twee heren op leeftijd druk aan het sleutelen aan hun ‘buikschuiver’. ,,De bougie vonkt wel, maar ik snap niet waarom hij niet aanslaat”, zegt de eigenaar met een vraag op zijn gezicht. De opmerking ‘zeker van Italiaanse makelij?’ wordt niet echt gewaardeerd… Toch slaagt hij erin even later, zwaar rokend, al pruttelend weg te rijden voor een rondje door het dorp.

Wie Westzaan aan de kant van de Kerkbuurt binnenkwam, werd getrakteerd op een unieke presentatie antiek brandweermateriaal. En dan hebben we het nog niet eens over activiteiten zoals in het buurthuis, de Vermaning of spontaan door allerlei bewoners georganiseerd. De sfeer was top, de presentatie uniek. Het moge duidelijk zijn: de Dag van Westzaan vraag maar om één ding: volgend jaar weer!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl