Gespreid leren voor toetsen een van beste leerstrategieën

Gepubliceerd: 22-09-2020 16:09

Gespreid leren voor toetsen een van beste leerstrategieën

STREEK - Hoe herkenbaar is het voor ouders als zij aan hun kind vragen naar het huiswerk. Heel vaak is het antwoord dan iets als: ‘Nee, deze week heb ik niks!’. Meestal blijkt dat te kloppen, maar een week later staat er wel een belangrijke toetsweek op de planning. Tijdens de ‘vrije huiswerkweek’ had de leerling daar natuurlijk mooi voor kunnen leren. Kinderen en het plannen van huiswerk blijft echter een lastig karwei.

Terwijl onderzoeken toch aantonen dat gespreid leren een van de beste leerstrategieën is. Hoe eerder er wordt begonnen met het leren voor een toets, hoe minder tijd het leren kost. De praktijk laat al jaren zien dat de meeste leerlingen het huiswerk voor morgen en overmorgen online checken via bijvoorbeeld Magister, waardoor het leren voor een toets té laat wordt gedaan, met alle gevolgen van dien. Daarom heeft onderwijsuitgeverij INDEKLAS een unieke whiteboard poster gemaakt: de Huiswerk Planposter. Hiermee krijgt de leerling overzicht en daardoor meer tijd om te leren.


Er is veel onderzoek gedaan naar wat de beste leerstrategie zou zijn om bijvoorbeeld een toets te leren. Zo bewees William James, een van de grondleggers van de onderwijspsychologie, al in 1890 dat het memoriseren, het letterlijk uit je hoofd leren van teksten, als strategie helemaal niet werkt. Helaas leren veel kinderen vandaag de dag nog steeds op deze manier.

Wat werkt wel?
Het antwoord vinden we in twee artikelen uit de gerenommeerde vakbladen Journal of Applied Research in Memory and Cognition en Psychological Science in the Public Interest. De onderzoekers hebben maar liefst tien leerstrategieën onderzocht. Conclusie was dat het zogeheten gedistribueerd leren, het studeren over een langere periode, effectiever is dan langdurig aaneen te blokken voor een belangrijke toets. Verspreid oefenen is dus effectiever dan alle andere onderzochte leerstrategieën.

Helpen met plannen
Kortom, hoe eerder de leerling begint met het leren voor een toets, hoe minder tijd het leren kost. Dankzij plannen leert men sneller en wordt het geleerde ook veel langer onthouden. Maar plannen klinkt eenvoudig en veel leerlingen krijgen op school ook te horen dat ze ‘moeten plannen’, in de praktijk blijkt helaas dat een kind het erg moeilijk vindt en graag geholpen wil worden. Het aanschaffen van een huiswerk planposter is daarom niet genoeg, de leerling heeft meer hulp nodig. Hulp van iemand die op een positieve manier laat zien hoe het werkt. Zodra het kind ziet hoe vanuit de digitale schoolagenda het huiswerk kan worden gepland, heeft een dergelijke poster pas écht nut. Anders is het slechts een overzicht waarop de toetsen worden geschreven op de bewuste dagen. En dat is nu juist niet de bedoeling, want daarvoor kun je ook een agenda gebruiken.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl