Gewoon in de soep laten lopen

14-09-2021 08:48

Gewoon in de soep laten lopen

STREEK - In Zaanstad komen leerlingen van het basisonderwijs niet, zoals elders in het land wel te doen gebruikelijk, in aanraking met schooltuinieren. En dat terwijl het Zaans Natuur Milieu Centrum (ZNMC) voor 'het grijpen ligt.

Het ZNMC beheert in Zaandam aan de Thijssestraat een prachtig schooltuinencomplex naast Stadsboerderij Darwinpark, maar dat is natuurlijk te ver weg voor scholen uit Assendelft of Krommenie weet Paul Laport als directeur van het ZNMC. Zijn idee dat op te lossen is daarom niet zo heel vreemd. 'Eigenlijk zouden er meer schooltuinencomplexen moeten komen, want schooltuinen zijn zóóó veel meer dan alleen maar schooltuinen!' 


Leerlingen leren ontzettend veel van het schooltuinieren. Ze leren hoe je een groentebed maakt en paden aanlegt. Ze leren hoe je zaadjes inzaait en hoe één zo’n zaadje kan veranderen in een grote sappige tomaat. Ze leren hoe je een tuintje zo goed mogelijk onkruidvrij houdt, dat je planten water moet geven en af en toe een beetje moet bijknippen. En door ermee bezig te zijn, krijgen ze kennis van en respect voor hun omgeving. Wat is er veel om je over te verwonderen, om van te genieten en om zuinig op te zijn!

De aanbeveling van Laport is begrijpelijk. 'Aan het eind van het seizoen mag alles als smakelijke beloning geoogst worden. Sommige groenten eet je gewoon lekker rauw (worteltjes, tomaatjes, radijsjes), maar je kunt er natuurlijk ook soep van maken. Gezond en lekker van eigen groenten. Dat is echte super-soep!' Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl