Giftig spinnetje in Zaankerk

Gepubliceerd: 27-11-2021 15:11

Giftig spinnetje in Zaankerk

STREEK – In de Zaankerk aan de Drielse Wetering te Zaandam wordt de laatste maanden hard gewerkt. Alles zit weer strak in de verf en de muren en vloer zijn opgeknapt. RTV-Zaanstreek is ook in het pand gehuisvest en toen ik van de week iemand ging wegbrengen, zag ik in alle haast een spin op de spierwitte muur kruipen. Vanwege de ‘hurry’ maakte ik een (slechte) foto van het dier met mijn mobiel. Latere bestudering leerde dat dit geen spinnetje is om gezellig op je hand te zetten.

Door David Sluis

De spin, welke op de muur zat, behoort tot de familie van de Kogelspinnen, vanwege het (meestal) kogelronde achterlijf welke ze bezitten. De Engelse benaming is ‘False Widow’, want hij lijkt enigszins op de gevreesde zwarte weduwe, een zeer giftige spin die bij ons niet/nauwelijks voorkomt, maar soms meelift van verre oorden. Nu hebben alle spinnen gifklieren om hun prooi te verlammen/doden maar die zijn meestal ongevaarlijk voor de mens. Sommige beten kunnen echter wel (zeer) pijnlijk zijn voor mensen. Maar deze soort kan een stuk vervelender zijn, maar zal alleen bijten als hij zich bedreigd voelt.

Al jaren heb ik thuis ook de ‘grote steatoda’, de officiële Nederlandse naam van de spin, als gast. Hij verblijft in de ruimte waar de watermeter in staat. De spin is de laatste decennia in Nederland in opkomst en komt in vele werelddelen voor, zo ook in Australië. Daar zijn meerdere bijtincidenten bekend en ook wordt de beet wetenschappelijk onderzocht. De gevolgen van een beet kunnen niet ‘mals’ zijn. Zo werd een 22 jarige vrouw die gebeten werd duizelig, moest overgeven en had heftige pijn. In andere bijtgevallen werden o.a. hartritmestoornissen, spierspasmen, koorts en moeilijk ademhalen geconstateerd. Maar het verschilt van persoon tot persoon.

Gelukkig is er in Australië een anti-gif beschikbaar. Dit wordt verkregen uit een paard welke immuun is gemaakt tegen het spinnengif. Dit verhaal is niet bedoeld om de lezer bang te maken, maar wel bewust. Alle spinnen zijn nuttig en hebben hun plaats in de natuur, dus ook de grote steatoda. Maar een beetje respect voor deze achtpotige vriend is op zijn plaats!

GROENTJES!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl