Goed motief om bomen te planten in Saendelft

01-12-2021 14:26

Goed motief om bomen te planten in Saendelft

ASSENDELFT - Afgelopen zomer moesten op de z.g. stijlpaden in de wijk Saendelft liefst 254 bomen gekapt worden vanwege hun slechte conditie. De bomen groeiden nauwelijks en hadden een lage levensverwachting. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat er nu driehonderd nieuwe bomen voor in de plaats zijn gekomen. De leerlingen van De Meander waren behulpzaam bij het planten van bomen.

De kinderen van de openbare basisschool hebben woensdag een aantal bomen geplant langs het Motiefpad, één van de stijlpaden in Saendelft. Al eerder deze maand startte de gemeente met het planten van in totaal 258 nieuwe bomen op de stijlpaden, de fietspaden op de smalle dijkjes in Saendelft West. Ook zijn er 77 bomen bijgekomen op de Joke Smitsingel. In totaal is Assendelft straks driehonderd bomen rijker.

De bomen langs de stijlpaden groeiden nauwelijks en hadden een lage levensverwachting. Negentig watercipressen bleven wel gespaard. Wethouder Slegers beseft zich terdege dat bomen de longen zijn van Zaanstad. "Dus moeten we als gemeente investeren in ons bomenbestand. Als bomen ziek zijn of in een slechte conditie verkeren, zoals op de stijlpaden het geval was, vervangen we ze. We willen onze huidige, gezonde bomen behouden en daarnaast meer kwaliteit toevoegen door sterke bomen (terug) te planten die de ruimte krijgen om te groeien.”


Meer bomen op Smitsingel
Inmiddels heeft Zaanstad ook nieuwe bomen geplant op de Joke Smitsingel. Op deze locatie komen meer bomen terug dan eerder zijn weggehaald. Zaanstad moest een aantal maanden geleden 39 bomen kappen die in slechte staat verkeerden. Nu komen hiervoor 77 nieuwe bomen terug. De straat is heringericht, de parkeerplaatsen zijn opnieuw ingericht en de lantaarnpalen vernieuwd. De lantaarnpalen hebben nu energiezuinige ledverlichting.

Verschillende soorten bomen
Zaanstad volgt met het aanplanten van de bomen in Assendelft, de ambities van het Bomenbeleidsplan op. Het plan kent drie uitgangspunten: bestaande bomen zoveel mogelijk behouden, de huidige boomstructuren versterken en investeren in kwaliteit. Voor de bomen in Assendelft betekent dit dat verschillende soorten grote(re) bomen terugkomen. Zo komen er iepen, zilverlindes, populieren en eiken. Door verschillende typen bomen te planten, zijn ze minder gevoelig voor ziektes.


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl