Griepprik halen? Niet als je gezonde 60’ er bent

28-10-2020 09:08

Griepprik halen? Niet als je gezonde 60’ er bent

WORMERVEER - Midden in de COVID-19 annex corona pandemie breekt ook nog eens het jaarlijkse griepseizoen los. Om die reden ontvangen ongeveer 6 miljoen Nederlanders in de maanden oktober en november een uitnodiging voor de griepprik. Buurtcentrum De Lorzie is een van de locaties waar dat gedaan kan worden. Daar is het druk ondanks dat staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer schrijft dat gezonde zestigers dit jaar niet in zouden moeten gaan op de oproep voor de griepprik. Reden is het het landelijke grieppriktekort.

Het buurtcentrum De Lorzie aan het Marktplein is gesloten voor z.g. los publiek. Dat betekent dat er geen vrije inloop is. Het publiek wát binnenkomt doet dat allemaal op afspraak of reservering. ‘Het gaat er om dat er niet meer dat 30 personen op 1 moment in een ruimte mogen zijn, rekening houdend met de andere eisen als 1,5 meter etc.’ Zo legt Esmeralda Egberts uit. ‘In het geval van de Lorzie, betekent het dat wij in de Grote Zaal maximaal 15 personen mogen hebben op hetzelfde moment in de grote zaal. De griepprik is een doorloopactiviteit, waarbij geen overlap is met eventuele andere activiteiten.’

De cliënten komen binnen via de voordeur en verlaten na de prik het pand via de nooduitgang. Geen van de ‘geprikten’ weet van het advies van de staatsecretaris. ‘Dat is mij dan ontgaan. Ik haal al jaren die prik. Dat ga ik niet veranderen.’
Het gaat bij de griepprik om mensen die extra kans hebben om ernstig ziek te worden door de griep, vanwege hun leeftijd (60+) of medische aandoening. De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Tijdens het vaccinatiespreekuur houden de medewerkers van Huisartsenpraktijk Wormerveer vanzelfsprekend rekening met de corona-maatregelen. Mensen die een uitnodiging hebben ontvangen kunnen de griepprik daardoor veilig halen. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

Omdat er dit jaar veel meer animo voor de griepprik is dan voorgaande jaren, dreigt er een landelijk tekort. Sommige huisartsenpraktijken zijn nu al door de voorraad heen. Blokhuis wil voorkomen dat mensen met een kwetsbare gezondheid en zestigplussers het vaccin mislopen. Hij vraagt huisartspraktijken waar een tekort dreigt, voorrang te geven aan zeventigplussers en aan personen die meer kans hebben om heel ziek te worden van de griep. Huisartsen zijn of worden nog geïnformeerd over dit besluit.

Kijk ook voor meer vragen en antwoorden op
https://www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-griepprik-pneumokokkenprik-en-coronavirus-covid-19

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl