Grootschalige oefening Nationale Reddingsvloot in de Jagersplas

09-10-2021 16:00

Grootschalige oefening Nationale Reddingsvloot in de Jagersplas

ZAANDAM – Een man met hevig bebloed gezicht wordt op een brancard uit een boot getild. Het is dat er wat publiek bij staat, anders denk je dat het echt is, zo realistisch ziet het eruit. Ondertussen lopen mensen driftig heen en weer, want er zijn nog meer slachtoffers die gered moeten worden. Een grootschalige oefening van de Nationale Reddingvloot is volop aan de gang. Dit om het 100-jarig bestaan van de vloot in 2020 te ‘vieren’, welke door Corona niet kon doorgaan.

De Nationale Reddingsvloot (NRV) bestaat sinds 2018 uit reddingsbrigade- en brandweereenheden (vaartuigen en bemanning). Dit zijn er 88 in totaal; vier (tezamen een reddingsgroep) van alle 22 betrokken veiligheidsregio’s. Vandaag wordt er geoefend in en rond de Jagersplas.

Er zijn in totaal vijf ploegen aanwezig, waaronder een brandweerploeg uit Friesland. Bedoeling is om van elkaar te leren, zowel vanuit de reddingsbrigade als vanuit het brandweerperspectief. Ik spreek met coördinator Ted Oud.

“Het belang van de reddingsbrigade is om mensen te redden van de verdrinkingsdood, dit op alle watertypen zoals zee of zoetwater. Ook bij de hevige overstromingen/rampen recentelijk in Limburg, werd het nut van een Nationale Reddingsvloot maar weer eens zichtbaar. Maar het geven van voorlichting en zwemles aan kinderen behoord ook tot haar taken”.

De reddingsbrigade bestaat uit louter vrijwilligers. De materialen zoals boten worden gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en gemeenten dragen zelf ook wat bij, zeker als ze ook een blauwe vlag willen voeren.

‘De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. De Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die het strand of de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en –sortering’.

Ted besluit dat er altijd behoefte is aan meer vrijwilligers. “Het is mooi en dankbaar ‘werk’. Als je er meer van wilt weten, dan kun je op Google de plaatselijke brigade vinden.”

Eén van de vrijwilligers is Joost, geschat zo een 22 jaar oud. Hij woont nu in Amersfoort, maar komt uit Zaandam, dus hij heeft kennis van het gebied, zo zegt hij zelf. Hij glundert van oor tot oor als ik hem zie praten over het werk dat hij doet bij de reddingsbrigade. Zijn grootste motivatie is dat hij het fijn vindt om mensen (in nood) te helpen. Toen hij verhuisd was naar Amersfoort zag hij een keer een demonstratie en was toen direct verkocht.

Ook hij was behulpzaam in Limburg recent. Het redden van mensen vindt hij een te groot woord, hij spreekt liever van ‘helpen’. De kwalificaties om bij de reddingsbrigade te kunnen komen is heel minimaal. "Het is wel fijn als je kunt zwemmen" zegt Joost. “Zwemdiploma A en B wordt meestal wel vereist. En vanaf 16 a 17 jaar kun je beginnen. Er wordt regelmatig geoefend, zoals één keer in de week zwemtraining en er wordt ook geoefend met de boten eens in de veertien dagen. Daarnaast behaal je een EHBO diploma en kun je reanimeren”. 

Maar niet alleen bij rampen wordt hij ingezet. “Denk bijvoorbeeld ook aan Sinterklaas intochten, sportevenementen op het water etc.”

Na de oefening moet er natuurlijk ook geëvalueerd worden en daar komen nuttige lessen uit naar voren. In noodsituaties handelen is ook geen simpele issue. Hoe kun je bijvoorbeeld het beste een brancard dragen? Wie heeft als eerste hulp nodig? "Nou meestal niet degene die het hardste schreeuwen" roept er iemand wijs. Onder de slachtoffers waren bijv. mensen die pijn op de borst hadden, suikerpatiënten e.d. En er was ook een vechtpartij. Tja, dan moet je wel de juiste prioriteiten kunnen stellen. Maar daarvoor dienen deze oefeningen ook, ‘van elkaar leren’. 

Mooi werk dit. Interesse? www.rbzaanstad.nl

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl