Guus Bauer op zijn Zaanse post

Gepubliceerd: 15-11-2020 11:11

Guus Bauer op zijn Zaanse post

WORMERVEER - Wie dezer dagen over de Zaanweg gaat en ter hoogte van huisnummer 30 zijn ogen goed de kost geeft kan tussen alle fietsen en daarbijbehorende accessoires niet om een grote annonce heen waarop Guus Bauer zijn jongste kroniek aanbeveelt. Bauer heeft zich uitermate goed weten te integreren. De geboren Amsterdammer erkent nu - in zijn 62e levensjaar - dat Zaanstad tot zijn schande niet zijn geboorteplek is geweest. Er zijn nu eenmaal zaken waar zelfs Guus Bauer geen invloed op heeft. In het Zaanse strekt zijn invloed desondanks ver.

Publiceren is zijn lust en zijn leven. Eerder al was hij vaste columnist van Nieuwsblad De Zaankanter. Daarnaast wist hij de Zaanse geluiden op te pikken en wist dat helaas ter ziele gegane huis-aan-huisblad wekelijks te voorzien van unieke sfeerverhalen.

De schrijver, uitgever en literair journalist Bauer werkt/werkte voor een dozijn kranten, bladen en websites en interviewde inmiddels meer dan duizend ‘wereldschrijvers’, waaronder John Irving, Herta Müller, Richard Russo, Graham Swift, Joseph O’Connor, David Grossman, Nicci Gerard en Carlos Ruiz Záfon. Zijn tegenwoordige inspiratiebron ligt als het ware op straat, de Zaanse straat.

In zijn jongste publicatie ‘Zaanse post’ weet Bauer andermaal de Zaankanter te boeien met een soort van spiegel. Herkenning is het woord dat prima past bij zijn boekwerk. Zijn vlotte stijl van schrijven maakt dat je de reis langs bekende en minder bekende streekgenoten bijna in een adem uitleest.

Wie Bauer kent weet dat alles wat je tegen hem zegt ooit in een bepaalde vorm zal terugkeren in zijn boeken. Want het ene is nog niet klaar of de volgende twee/drie staan al weer te dringen om de markt te bestormen. ‘Er komt werkelijk waar geen einde aan. Kijk om je heen en je weet waarom’ is een kreet die hij vaak bezigt.

Dezer dagen is Bauer - steevast op de fiets onze streek doortrekkend - druk doende zijn boek aan de man/vrouw te brengen. Vanwege de variatie aan gasten in zijn boek is de vraag groot. Juist tegen het einde van het jaar blijkt zijn Zaanse post een ideaal eindejaarsgeschenk te zijn. ‘De kans bestaat dat mensen elkaar het boek gunnen en dat zorgt voor een heel leuke ontwikkeling’ vertelt de eenzame fietser als hij fel in zijn remmen heeft geknepen om op het Marktplein een geïnteresseerde Gladoor zijn boek te overhandigen.

Op de vraag of hij wellicht ook wel eens als Zaanse lastpost wordt gezien toont hij slechts een beminnelijke glimlach. ‘Dat is voor u de bekende vraag, ik weet het antwoord. Lees daarom mijn Zaanse post.’

En voort gaat Guus op zijn tweewieler. Zijn boek met ISBN 978 90 70532 888 als onderscheidend nummer is beslist te vinden in de winkel van Siem de Boorder Rijwielhandel, Zaanweg 30, 1521 DK Wormerveer. Het kan ook zo maar gebeuren dat u als lezer de schrijver daar in levende lijve zult ontmoeten. Over het waarom van die stelligheid komt u meer te weten als u……inderdaad dat boek gaat lezen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl