Gymzaal vol spoorbanen en treintjes

23-10-2021 12:29

Gymzaal vol spoorbanen en treintjes

STREEK - Alle beurzen dicht en veel bijeenkomsten verboden: modelspoorgroep De Nieuwe Waterweg heeft een saaie tijd achter de rug. Dit weekend tonen ze hun grote spoorbaan voor het eerst weer aan publiek. En dat in een bijzondere ruimte: de gehele gymzaal De Greep in Zaandam is voor de baan gereserveerd.

"We zijn vrijdagmorgen vroeg begonnen. Ik zit vlakbij, voor mij is het een thuiswedstrijd", lacht Frank Oostrum, de enige Zaankanter van het achtkoppige team. Hij werd die ochtend geholpen door zijn kleinzoon. "Ik ben lid van de gymclub Kracht en Vlugheid en kon de zaal huren. We kunnen dit lekker volbouwen. Dit zijn alle bruikbare modules die we hebben." Hij schat in dat de gehele baan zo'n vijfendertig meter lang is.

"Straks gaan we alles aansluiten en kijken of alles rijdt", zegt de dertienjarige Kylian enthousiast. Heel spannend is dat niet volgens hem: "We hebben het vaker gedaan." Hij is medeverantwoordelijk voor het daadwerkelijk laten rijden van de treinen. "Je moet dan goed opletten dat ze niet tegen elkaar aanbotsen. Maar daarvoor hebben we stopsecties. Het gaat heel soms wel eens mis."

Tijd over, dus bezig met treinen
Door corona hadden veel mensen meer tijd over. Dat merkten ze in de modelspoorbouw-wereld: veel mensen vonden hun oude treinen weer op zolder of bestelden er juist op los. Kylian hoopt dat er daarbij meer jongeren geïnteresseerd raken in zijn hobby, nu ook Omroep Max momenteel de tv-serie 'De Grote Kleine Treinencompetitie' uitzendt. Grijnzend: "Dan zou ik niet meer de jongste in het team zijn."

Gymzaal De Greep aan de Perzikkruidweg 2B in Zaandam is vandaag tot 17.00 uur open, zondag van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, maar een donatie wordt gewaardeerd.

Door Tom van Midden/NH Nieuws

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl