Haaldersbroekers moeten nog even geduld betrachten

18-11-2020 11:05

Haaldersbroekers moeten nog even geduld betrachten

ZAANDAM - Dat corona invloed zou kunnen hebben op het bouwen van een brug had mogelijk niet iedereen verwacht. Toch is daar sprake van waar het de nieuwe brug tussen het Kalf en Haaldersbroek betreft. Dit bouwwerk zal een maand later dan vooraf bedacht in gebruik gaan worden genomen. Een direct gevolg van uitgelopen werkzaamheden, mede door het werken onder het regime van coronamaatregelen.

Wat waren ze blij augustus van dit jaar. De bewoners van de wijk Haaldersbroek konden na bijna vijf jaar wachten ervaren dat de door houtrot aangetaste ophaalbrug werd aangepakt. Het was menigeen al eerder een doorn in het oog dat de slechte conditie van de brug maakte dat deze al niet eens meer open kon.

Omdat de oude brug in augustus al werd weggehaald was een noodbrug noodzakelijk. Die smalle en steile brug vergt wel de nodige stuurmanskunst van zowel de automobilisten als de fietsers. Een vuilniswagen en ambulance kunnen er bijvoorbeeld ternauwernood overheen.

Na de sloop van de oude brug is er onder meer hard gewerkt aan de nieuwe bruggenhoofden. Tijdens dat werk werd een waterleiding geraakt, maar verder vertraging trad niet op. Het benodigde beton is gestort en nu is te merken hoe dat er straks uit gaan zien.

Maand later
In een staalhal in Harlingen zal de brug gebouwd worden bij De Boer en De Groot. De nieuwe stalen val (brugdek) van 2,7 bij 7,3 meter is al klaar. Bij De Boer en De Groot zal ook het bewegingswerk worden gemaakt. Eind oktober is begonnen met het aftimmeren van de onderbouw van de brug en de leuningen. De bovenbouw (hameipoort en balans) worden door timmerlieden vervaardigd van hout.

Het oorspronkelijke plan was om begin december de brugdelen op een ponton te zetten en van Harlingen naar Zaandam te slepen. Door de vertragingen en de komende feestdagen is die datum (11 december) een maand opgeschoven. Begin januari hoopt de bouwer het slepen en plaatsen ingang te kunnen zetten.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl