Half miljoen euro extra voor proeftuin SolaRoad-fietspad Krommenie

16-01-2019 09:24

Half miljoen euro extra voor proeftuin SolaRoad-fietspad Krommenie

KROMMENIE – We gaan het vijfde jaar van testen in bij een project dat al zo’n drie miljoen euro heeft gekost in ontwikkeling tot aanleg: de proeftuin SolaRoad fietspad in Krommenie. Provinciale Staten Noord-Holland besloot in de vergadering van 14 januari tot een kapitaalkrediet van € 500.500,- voor aandelenbelang in SolaRoad B.V.

Dit is de naam van het consortium dat het ‘zonnepanelenfietspad’ ontwikkelt. Partijen als TNO, provincie Noord-Holland, Dynniq en Ooms Civiel werken samen aan hun ultieme droom: grote delen van het wegoppervlak in Nederland fungeren als groot zonnepaneel. De opgewekte elektriciteit kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en elektrisch rijden.

Zeepbel of toekomst?
Na vier jaar testen en ettelijke miljoenen is echter nog steeds niet duidelijk of deze droom uitkomt of een zeepbel is. Wel was een half jaar na de opening op 12 november 2014 duidelijk dat ‘het fietspad bijna 3000 kWh had opgewerkt. Goed voor één éénpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit te voorzien.’ In het eerste jaar werd 9800 kWh energie opgewekt: genoeg om drie huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Oktober 2016 werd er nog meer geld in het project gepompt door het – zeventig meter lange - wegdek te verlengen met twintig extra meter. Met nieuwe elementen op basis van verbeterde technologie. De zonnepanelen waren beter toegerust op gebruik in een wegdek. Zo was de (loslatende) glazen toplaag verdwenen.

SolaRoadKit
Bij de introductie van het solarfietspad was er sprake van een pilot. Maar inmiddels lijkt het beter te spreken van een project. Want in 2016 was de ontwikkeling al uitgebouwd met een commerciële gedachte: de SolaRoad Kit. Vier wegdek-elementen die een multifunctionele bank met oplaadpunten vormen voor elektrische fietsen, mobiele telefoon of tablet. De provincie Groningen was eerste afnemer van deze innovatie.

Vragen
Uitgaande van vier jaar testen en het inmiddels bekend zijn van de opbrengst van 90 meter solar-fietspad kun je je afvragen of de half miljoen extra die nu in het project wordt gepompt niet beter besteed had kunnen worden. Diverse partijen vroegen zich bij de kredietverstrekking in ieder geval af in hoeverre GS verwachten dat de investering daadwerkelijk wordt terugverdiend. En of deze investering zal terugvloeien in het budget voor energietransitie. Ook werden vragen gesteld over het rendement van de investering, in relatie tot andere mogelijke investeringen en een exit strategie.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl