Heeft iedere winkel iets essentieels in haar assortiment

Gepubliceerd: 16-12-2020 11:12

Heeft iedere winkel iets essentieels in haar assortiment

STREEK - Na het afkondigen van de nationale lockdown zijn er veel discussies losgebarsten. Eén daarvan gaat over het begrip 'essentieel'. Zo hanteert de Rijksoverheid de grens van 30 procent omzet uit bijvoorbeeld voedingsmiddelen, wc-papier en zeep voor het wel of niet moeten sluiten van winkels. En dat maakt middenstanders creatief. In onze streek is bijvoorbeeld Krista Peereboom van Lingerie Belles Dentelles uit Krommenie waarschijnlijk de eerste lingerie take away ooit in Nederland gestart. UPDATE

Vanmiddag zullen de ruim vierhonderd winkels van Action in Nederland open gaan voor de klanten. Die kunnen bij de budgetketen uitsluitend terecht voor producten die als essentieel worden beschouwd, zoals schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten en etenswaren. Dat is ongeveer eenzelfde standpunt als de Hema al eerder innam. Het bedrijf met 800 vestigingen in 9 landen blijft louter open voor ‘essentiële producten’, zoals babyspullen, taart, worst en koffie.

Action verklaart ondanks de maandag afgekondigde lockdown open te mogen, omdat ongeveer 40 procent van de omzet behaald wordt met essentieel geachte artikelen. De Rijksoverheid hanteert de grens van 30 procent omzet uit bijvoorbeeld voedingsmiddelen, wc-papier en zeep voor het wel of niet moeten sluiten van winkels.

Alleen het deel met essentiële producten van winkels mag dan openblijven. Action, dat ook veel non-foodartikelen verkoopt, zal de overige producten uit het assortiment afschermen. Een woordvoerster stelde dat filialen artikelen uit deze categorie ook niet stiekem kunnen verkopen, omdat ze niet te scannen zijn in kassasystemen.

Hema
Ook de Hema blijft open voor ‘essentiële producten’, zoals babyspullen, taart, worst en koffie. De kleding, woonspullen en cadeautjes kun je alleen nog online bestellen, werd gisteren bekend. ,,We zijn de grootste banketbakker van Nederland. Het zou gek zijn als we dicht zouden gaan”, aldus Hema-woordvoerder Frederike van Urk in een verklaring. Er zal ook geen sprake zijn van funshopping, waarschuwt Van Urk. ,,Het zal er ook niet gezellig uitzien in de winkels, met die afgezette delen. Het worden geen vrolijke winkels. Maar je kunt wel een taart meenemen om de boel thuis op te vrolijken.”

UPDATE:
Winkels mogen alleen openblijven als ze minstens 70 procent van hun omzet halen uit essentiële producten als voedsel, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging. De grens lag eerder op 30 procent. Het kabinet scherpt de regels aan, nadat meerdere budgetketens besloten toch deels open te gaan.

Winkelketen HEMA liet woensdag weten vanaf donderdag alsnog alle filialen te sluiten.


Op de foto van De Orkaan een lachende Krista vanachter haar speciale uitgifteluik.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl