Hek van de dam, fietspaden afgezet

02-06-2020 07:55

Hek van de dam, fietspaden afgezet

ZAANDAM - Nog maar kort in gebruik en toch zijn de fietspaden op de Wilheminabrug afgelopen weekeinde al afgesloten middels dranghekken. Die ingreep bleek om diverse redenen noodzakelijk.

Het was D66 raadslid Jan de Vries die als eerste via twitter zijn ongerustheid uitschreef. Hij signaleerde op het moment dat hij in de buurt van de bewuste plek was twee valpartijen. Vlak daarna gebeurde dat nog twee keer. In de loop van de dag liep het aantal valpartijen zelfs op tot tien.

Tijdens de raadsvergadering van donderdag j.l. stelden D66 en de PVV wethouder Gerard Slegers vragen over de situatie op de brug, die pas sinds de woensdagavond voor Hemelvaartsdag in gebruik is. Meest opvallende punt zijn de opstaande randen die fietsers scheiden van voetgangers en van het gemotoriseerde verkeer. Ook kijken gebruikers vreemd aan tegen de merkwaardige 'slinger'  die fietsers moeten maken komend vanuit de richting van het Zaantheater. 

Geschrokken van de commotie heeft Slegers poolshoogte genomen en beloofde maatregelen: de slinger er zoveel mogelijk uithalen en de verhogingen afvlakken.

Beatrixbrug
Met de kennis van dit deel van de centrumaanpassing kijkt menigeen met enige vrees uit naar de openstelling van de Beatrixbrug. Het wegdek van die brug is gelijk aan dat van de aanpalende Wilheminabrug. Zowel D66 als Rosa roepen de eerdere reactie van De Fietsersbond in herinnering. De bond wijst vanaf het begin op de onjuistheid van het ontwerp. 

Fietsstraten
Vanuit de politiek is het Roa dat er voor pleit om beide bruggen in te richten als fietsstraat. Daar waar de auto te gast is en de fiets op 1 staat. Dit advies komt voort uit de keuze voor een autoluwe binnenstad,.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl