Hembrug Museum onder vleugels Zaans Museum

Gepubliceerd: 17-10-2016 18:10

Hembrug Museum onder vleugels Zaans Museum

Zaandam - Het Hembrug Museum valt sinds afgelopen donderdag onder de verantwoordelijkheid van het Zaans Museum. Dat is een belangrijke ontwikkeling om de collectie van het museum op het Hembrugterrein te behouden voor de toekomst. Het Zaans Museum zal de collectie voor een groter publiek toegankelijk maken.

Donderdag 13 oktober werden de handtekeningen gezet over de samenwerkingsovereenkomst tussen beide musea. Vier handtekeningen gingen onder de overeenkomst; de gemeente Zaanstad en het Rijksvastgoedbedrijf tekenden ook.

De collectie van het Hembrug Museum vertegenwoordigt een belangrijke cultuurhistorische waarde voor de regio. Het gaat niet alleen om die waarde maar ook om de combinatie met de bijzondere locatie, zegt Jan Hovers directeur van het Zaans Museum. "Wat een waanzinnig jongensboek en wat een briljant verhaal ook voor de geschiedenis van Zaandam." De Artillerie Inrichting was hier natuurlijk gevestigd, later Eurometaal, het terrein was het militaire logistieke hart van de Stelling van Amsterdam en jarenlang de grootste werkgever in de Zaanstreek.

Met een kleine impuls kan de ontwikkeling van de museale functie aansluiten bij het Hembrugterrein. Hiervoor wordt het Zaans Museum verantwoordelijk. Het Hembrug Museum wordt ondergebracht in twee transformatorhuizen, die door het Rijksvastgoedbedrijf beschikbaar worden gesteld tegen een geringe vergoeding.

Peter de Vries, oprichter van het Hembrug Museum, is heel blij met de oplossing. "Een droom komt uit", zegt hij voor de camera van ZaanTV.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl