Het einde van de tunnel in zicht: stap 3 gezet

Gepubliceerd: 29-05-2021 0:05

Het einde van de tunnel in zicht: stap 3 gezet

STREEK - Het einde van de lockdown komt in zicht. Dat is duidelijk geworden in de persconferentie van vrijdagavond waar premier Rutte en minister De Jonge de meest actuele stand van zaken deelden met gans het volk. De versoepelingen maken deel uit van stap 3 in het openingsplan van het kabinet.

Zaterdag 5 juni is de dag dat bijna alle sectoren weer volledig open mogen. Zijn er geen belemmeringen meer? "Als de hemel niet naar beneden valt en de coronacijfers niet omhoog schieten” stelde Rutte als mogelijke enige dwarsligger. Het einde aan de lockdown is nabij. Met behulp van toegangstesten mogen op sommige plekken extra mensen naar binnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bioscopen.

Ook mogen we straks maximaal vier in plaats van twee mensen thuis ontvangen buiten het eigen huishouden. Deze groepsgrootte geldt ook in de buitenlucht. Horecagelegenheden mogen straks twee uur langer openblijven: van 6.00 uur tot 22.00 uur. Reserveren blijft wel verplicht.

De versoepelingen van stap 3 in het openingsplan van het kabinet zou eerder op 9 juni gezet worden, maar het kabinet heeft deze datum vervroegd om horeca en musea "een extra weekend te geven", aldus de premier.

Rutte repte van een verantwoorde, maar spannende stap. "We gaan elkaar weer meer ontmoeten, ook in grotere groepen, dus moeten we nog beter letten op onszelf en op elkaar", zei hij. De premier benadrukte dat iedereen zich aan de basisregels moet blijven houden.

Ook blijft het advies om thuis te werken en blijft het verplicht om mondkapjes te dragen in de meeste binnenruimten.

Vanaf zaterdag 5 juni gaan alle binnenlocaties open. Daaronder vallen onder andere musea, horeca, theaters, zonnebankstudio's, sauna's, rondvaartboten en casino's. Nachtclubs en discotheken moeten dicht blijven. Ook kermissen en braderieën mogen nog niet, aldus Rutte.

Volgende stap mogelijk op 30 juni
Vanaf 30 juni zijn met toegangstesten ook grote evenementen als Lowlands weer mogelijk, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Ook concerten en kermissen zijn dan met toegangstesten weer mogelijk. Voorwaarde is wel dat de coronacijfers zich goed blijven ontwikkelen. Mensen die volledig gevaccineerd zijn, hoeven zich niet te laten testen.

Op 22 juni besluit het kabinet of stap 4, waar deze versoepeling onder valt, wordt gezet. Tijdens deze stap wordt ook het advies voor bezoek thuis en de groepsgrootte aangepast.

Als de cijfers blijven dalen, wordt zowel stap 4 als 5 gezet op 30 juni. Dat betekent dat alle maatregelen (naast de basismaatregelen, zoals de 1,5 meter) worden opgeheven.

Lees alles over de regels en aanpassingen op
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl