Het Zaanse Verkiezingsblog

Gepubliceerd: 21-03-2018 17:03

Het Zaanse Verkiezingsblog

STREEK - Welkom bij het Zaanse Verkiezingsblog. Alle voorlopige uitslagen zijn inmiddels bekend. VVD wint in Zaanstad en Oostzaan, GroenLinks wint in Wormerland. Meer reacties van lijsttrekkers volgen.

-De opkomst in de gemeente Zaanstad viel met 51,4% hoger uit dan 48,1% hoger uit dan vier jaar geleden.

-De verliezers uit gemeente Zaanstad: D66 (van 5 naar 3), Partij van de Arbeid ( van 5 naar 4), SP (van 4 naar 3), CU (van 2 naar 1). Zaanstad voor Iedereen (voorheen ZOG), Zaanse Inwoners Partij en de Volkstem 0 zetels. POV blijft op 4 zetels, Democratisch Zaanstad behoudt haar 3 zetels, CDA behoudt de 2 zetels die het had.

-De winnaars uit gemeente Zaanstad: VVD (van 5 naar 6), ROSA (van 3 naar 4), GroenLinks (van 2 naar 3), PVV (van 0 naar 3), DENK (van 0 naar 2) en Partij voor de Dieren (van 0 naar 1).

-VVD wint dus. "Onwijs trots en blij. Bij de 2e Kamerverkiezingen waren we hier al de grootste. In een linkse, rooie gemeente dit voor elkaar krijgen is geweldig", aldus Gerard Ram, fractievoorzitter van de VVD.

Zaanstad is binnen
-Gemeente Zaanstad is binnen! VVD 6, ROSA 4, POV 4, PvdA 4, D66 3, SP 3, DZ 3, GroenLinks 3, PVV 3, CDA 2, DENK 2, CU 1 en Partij voor de Dieren 1.

-Twee nieuwkomers dus in de Wormerlandse raad: D66 met 1 zetel en de POV Wormerland met 2 zetels. GroenLinks gaat van 3 naar 4 zetels, de VVD van 4 naar 3. Verder verliest Vereniging Liberaal Wormerland (VLW) een zetel, van 4 naar 3. Het CDA en de PvdA blijven allebei op 2 zetels staan, die ze de vorige raadsperiode ook hadden.


Wormerland is binnen
-GroenLinks wint in Wormerland: GroenLinks 4 zetels, VVD 3, VLW 3, CDA 2, PvdA 2, POV 2 en D66 1.

-De uitslag in Oostzaan brengt geen grote verschuivingen met zich mee. GemeenteBelangen verdwijnt vrijwillig uit de raad en D66 verliest een van de twee zetels, de vrijgekomen zetels worden verdeeld tussen de VVD (5 zetels) en GroenLinks (4). Het CDA consolideert met 2 zetels, PvdA met 1.

-De opkomst in Oostzaan is licht gestegen ten opzichte van 4 jaar terug: 58,7% tegenover 57,3% vorige keer. Met de coalitiemaker van de NOS kunt u zelf uw favoriete college samenstellen.

Oostzaan is binnen
-De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Oostzaan is binnen! De VVD krijgt 5 zetels, GroenLinks 4, CDA 2, PvdA 1 en D66 1.

-De Zaanse Partij voor de Dieren wil graag zetels halen, maar is realistisch: één, misschien twee zetels zou goed nieuws zijn voor de partij. Dat betekent veel werk voor de raadsleden. Melchior Mattens, de nummer 2 van de partij, is zich daarvan bewust. "Het doel is om veel voorstellen in te dienen en om Zaanstad diervriendelijker te maken. Dat het heel veel werk is weten we, daarop moeten we ons voorbereiden."

-Jan Hamming vraagt om een applaus voor alle leden van de stembureaus door de gemeente heen. Daar wordt flink gevolg aan gegeven.

-Koert Calkhoven, lijsttrekker van de Zaanse PVV, spreekt zijn ongenoegen uit tegen RTV Zaanstreek over het feit dat de partij op voorhand al is uitgesloten door 5 partijen. Dat meldde het NHD. "Zonder het partijprogramma te lezen, want dat hadden we toen nog niet uitgebracht." Verder denkt hij dat lokale partijen beter weten wat er in de gemeenten speelt. "Die staan met hun potRen in de modder, zogezegd. De landelijke politiek maakt me eerlijk gezegd niet veel uit."

-Zaanradio is live vanuit het gemeentehuis in Zaanstad, waar we wachten op de uitslag van de verkiezingen. We zijn te beluisteren via 103.3 FM (kabel) en 107.1 FM (ether). Of luister online.

-De eerste uitslag van de avond is binnen: Oostzaan stemt tegen de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (ook bekend als sleepwet), zo meldt De Orkaan.

Democratie
-Burgemeester Peter Tange van Wormerland (GroenLinks) is verheugd over de deelname van de POV en D66, vertelt hij RTV Zaanstreek. "Dat is goed voor de democratie in onze gemeente, zeker omdat de SP ook al afvalt."

-Was er vier jaar geleden wel een exitpoll, dat is nu niet het geval. Eerst werd gecommuniceerd dat er om 21.30 een exitpoll voor de gemeente Zaanstad zou volgen, dat is later ingetrokken. Afwachten dus!

-De raadsleden van zowel Zaanstad als Wormerland komen vanavond bij elkaar in de gemeentehuizen om daar de uitslagen te volgen. Martin Blankman, Eric van der Meer, hoofdredacteur Bert van Galen en André Melo volgen de uitslagen in Zaanstad, Hans Fiere en Peter Vlootman de uitslagen in Wormerland. Reacties van de lijsttrekkers op de uitslagen worden voor ZaanTV opgenomen, die volgen later vanavond/vannacht.

Hoe zien de gemeenteraden er nu uit?
-Tot slot de situatie in de gemeente Oostzaan. Daar bestaat het college uit de drie partijen VVD (4 zetels), GroenLinks (3) en D66 (2). De partijen die oppositie voerden waren CDA (2), GemeenteBelangen (1) en de PvdA (1). Er zijn geen nieuwe partijen op de kieslijst, sterker nog: GemeenteBelangen is afgehaakt. Ria Bisseling heeft besloten niet mee te doen, ze verklaarde tegen het NHD dat ze het vele werk dat ze in haar eentje op zich af kreeg niet aankon.

-Dan de situatie in de gemeente Wormerland. De afgelopen jaren zag de coalitie er als volgt uit: VVD (4 zetels), GroenLinks (3), CDA (2) en PvdA (2). De VLW (4) en SP (2) voerden oppositie. Nieuwe partijen op de kieslijst zijn D66 (terug van lang weggeweest) en POV Wormerland. De SP valt af.

-Een overzicht van de huidige situaties in de gemeenteraden van Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. Te beginnen met de gemeenteraad van Zaanstad. Op dit moment is er een coalitie van zes partijen: D66 (5 zetels), PvdA (5), VVD (5), CDA (2), CU (2) en de ZOG (1). In de oppositie zaten de volgende partijen: POV (4), SP (4), DZ (3), ROSA (3), GroenLinks (2), Fractie Molenaar (1), Volksstem (1) en ZIP (1). Voor deze verkiezingen staan er 5 partijen op de lijst die nu niet in de raad zitten: Zaanstad voor Iedereen (was eerst ZOG), DENK, PVV, De Volksstem (een afsplitsing van Maikel Kat, voormalig SP'er) en de Partij voor de Dieren.

-De stembussen zijn gesloten!

-In de gemeente Wormerland is het ook spannend vandaag, maar burgemeester Tange denkt vast vooruit: Rob Berkhout van de VVD kreeg vast een brief met tips voor in de onderhandelingen. (Zie tweet onderaan bericht)

Opkomst
-Opkomstpercentage van 17.30 uur: 35,82% tegenover 33,22% in 2014, zo lezen we op het Twitteraccount van burgemeester Hamming.

-Hoe stem je als je blind bent? Rachel Morssink van mediapartner NH zocht het uit: http://bit.ly/2HSlWHI.

-Om 15.30 uur heeft een ruime 29% van de Zaanse stemgerechtigde kiezers gestemd.

-Het aantal Zaanse kiesgerechtigden is sinds de afgelopen verkiezingen gestegen. 118.206 mensen mochten nog stemmen in 2014, nu zijn dat er 121.486. Deze en andere cijfers zijn te vinden bij de gemeente Zaanstad.

-De eerste opkomstcijfers zijn binnen. Om 11.30 uur heeft 14,59% van de Zaanse kiesgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht. Dit is bijna 2% meer dan in 2014.

-Burgemeester Jan Hamming ging vandaag bijna alle stembureaus af. Op de foto beneden bezoekt hij het mobiele stembureau bij station Krommenie-Assendelft. Hier kunnen reizende Zaankanters terecht. Voor dit democratische feest kan je wel een trein laten schieten, toch?

Twijfel?
-Vanaf 7.30 uur kunnen de Zaanse inwoners stemmen. Uit onderzoek van het Kieskompas blijkt dat 16% van de mensen pas op de verkiezingsdag beslist. Twijfelt u ook nog? Kijk dan het slotdebat van dinsdagavond, georganiseerd door het NHD, De Orkaan, ZZBO en RTV Zaanstreek nog even terug!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl