Hittekaart 2021

Gepubliceerd: 15-03-2021 11:03

Hittekaart 2021

STREEK - De druk op de Nederlandse woningmarkt is als gevolg van een toenemende vraag naar woningen, hogere prijsstijgingen en een hoger woningtekort in het afgelopen jaar verder toegenomen.

Dat resulteert in een traditioneel hoge druk in de Randstad, met een hoge druk in de provincies Noord-Holland en Utrecht, zoals te zien op de Hittekaart 2021 voor de regio Noord-West Nederland, die BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling vandaag uitbrengt. Afgelopen jaar steeg de landelijke, gemiddelde koopsom van een bestaande woning met bijna 8% naar € 335.000,- terwijl het totaal aantal woningverkopen met 7% steeg naar circa 236.000 in 2020.

De druk op de woningmarkt is sinds een aantal jaren ongekend hoog, met name in de Randstad en zijn randgemeenten. In deze (donker)rode gemeenten ligt het woningtekort ook boven het landelijke gemiddelde.

Ten opzichte van de totale woningdruk, is de druk en de vraag naar woningen in Nederland het afgelopen jaar in de provincie Utrecht sterk toegenomen. Ook is de woningdruk verder toegenomen in Noord-Holland. In deze (donker)rode gebieden zien we een toenemend woningtekort, een sterke prijsstijging en een toename van het aantal woningverkopen – allen indicatoren van een oververhitte woningmarkt.

Opvallend is dat binnen de meest rode gebieden op sommige plekken ook een ‘relatieve afkoeling' van de woningmarkt te zien is. In de provincie Utrecht zijn er gemeenten met een minder verhitte woningmarkt dan een jaar geleden. De oorzaak hiervan ligt in een relatief minder sterke prijsstijging en een daling van het aantal woningverkopen ten opzichte van voorgaande jaren.

De regio Noord-West Nederland kent een aantal regionale topscoorders, sterke stijgers en dalers.

De top-10 best scorende gemeenten van deze regio zijn: 1. Amsterdam, 2. Utrecht, 3. Laren, 4. Bloemendaal, 5. Blaricum, 6. Amstelveen, 7. Heemstede, 8. Haarlem, 9. Gooise Meren, 10. Hilversum.

De sterkste regionale stijgers zijn: Aalsmeer, De Ronde Venen, Huizen, Montfoort, Oudewater.

De gemeenten Stede Broec, Drechterland, Oostzaan, Waterland, IJsselstein en ook Zaanstad behoren tot de dalers in de regio.

AANGELEVERDE KOPIJ

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl