Hoe ingeburgerd is vriendjespolitiek?

20-05-2020 14:35

Hoe ingeburgerd is vriendjespolitiek?

STREEK - Waarom komen burgers in opstand tegen hun gemeentebestuur? Waar is het mis gegaan en hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Met die vragen - en nog veel meer - is Sophie Hilbrand op zoek gegaan naar de zwakke plekken in lokale democratie van Almelo, Moordrecht, Bloemendaal, Enschede, Ermelo én eigen Zaanstad.

In het nieuwe seizoen van het BNNVARA-programma 'Opstandelingen' probeert de presentatrice de vinger op de zere plekken van de lokale democratie te leggen. Vriendjespolitiek lijkt de meest voorkomende oorzaak dat burgers in opstand komen. De ene burger krijgt alles voor elkaar, de ander niets. Ook machtspolitiek is een verschijnsel dat mensen tot wanhoop drijft. 

 

Sophie probeert samen met de opstandelingen en bestuurders de kern van het probleem te ontrafelen. Hoewel er momenteel nog gedraaid wordt voor de laatste aflevering, is er dit seizoen tot dusver niet één portefeuillehouder bereid om verantwoording af te leggen over het onrecht dat inwoners ervaren. Opstandelingen is vanaf donderdag 4 juni om 20.30 uur wekelijks te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Sophie over het niet meewerken van gemeentebestuurders: "Daar begrijp ik niets van. Je hebt toch als volksvertegenwoordiger de plicht om iets te zeggen op het moment dat er zoveel onvrede is en mensen zich gekwetst en onrechtvaardig behandeld voelen? Wegduiken versterkt dat gevoel alleen maar, is mijn ervaring nu. Als makers hebben wij het er dan ook niet bij laten zitten."

In volgorde van uitzenden staan op de rol De Bende Van Almelo (4 juni), het Beleg van Moordrecht (11 juni), het Complot van Bloemendaal (18 juni), het Schrikbewind van Enschede (25 juni), de Stank van Ermelo (2 juli) en als slotstuk van de serie het Hek van de Hemkade dat op 9 juli zal zijn te zien.


ACHTERGROND
Elvira Guilazova woont met haar moeder op een industrieterrein op de Hemkade in Zaanstad. Hoewel zij eigenaar zijn van hun woning probeert een grote evenementen-ondernemer hen daar weg te krijgen. Hij heeft het terrein afgesloten met een groot hek en kan zelf bepalen wie er in of uit gaat. De gemeente geeft de ondernemer ruim baan, maar Elvira vecht terug en mobiliseert haar buurtgenoten.
De regie is in handen van Esther Pardijs, terwijl de research op naam staat van Jacqueline Maris.



Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl