Hollandse Waterlinies door heel andere bril

Gepubliceerd: 15-07-2021 8:07

Hollandse Waterlinies door heel andere bril

STREEK - Aan droogmakerijen in onze directe omgeving geen gebrek. De de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn eveneens 'voor het grijpen' en vandaar de aanbeveling de 3D-Waterwerken-expositie ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’ met een bezoek te vereren.

De expositie toont het unieke watermanagementsysteem van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat meer dan 100 jaar lang het geheime verdedigingswapen van Nederland was. Van 16 juli t/m 29 augustus is deze reizende expositie in Noord-Holland te zien op Fort bij Spijkerboor in de Beemster. 

Door inzet van de ingenieuze waterwerken van de Hollandse Waterlinies konden de laaggelegen polders systematisch tot kniehoogte onder water worden gezet waardoor de vijand werd tegengehouden. De toelichtingen bij deze expositie zijn verzorgd door het Kenniscentrum Waterlinies. Het spectaculaire effect van 3D-foto’s geeft een ruimtelijk en realistisch beeld. Twee jaar lang werkte de fotografen van deze foto’s belangeloos mee aan dit project.

Inlaatsluis in de Zuider Beemsterdijk
Ook de Inlaatsluis in de Zuider Beemsterdijk komt voor in deze tentoonstelling. Dit waterwerk in de Middenbeemster zorgde voor inundatie van het zuidelijk deel van Droogmakerij de Beemster. De sluis werd in 1890 in de Zuiddijk gebouwd en maakte het mogelijk om water uit het Noordhollands-Kanaal in de droogmakerij te laten lopen. Het zuidelijk deel van de Beemster was met behulp van damsluizen en aarden verhogingen zo ingericht dat het dorp Zuid-Oost Beemster bij een inundatie droog bleef en de rest van dit deel onder water kwam te staan.

Reizende 3-D Tentoonstelling Hollandse Waterlinie
De reizende expositie is op 15 juni gestart op Hajé Linielanding in Nieuwegein en staat van 16 juli t/m 29 augustus op Fort bij Spijkerboor in Noord-Holland en gaat via het Haarlemmermeer museum De Cruquius en Fort bij Vechten naar Gemeentemuseum Weesp aan het einde van het jaar. Het overzicht van de data en locaties van deze expositie is te vinden op www.odeaandehollandsewaterlinies.nl

De expositie is onderdeel van het themajaar Ode aan het Landschap Hollandse Waterlinies. De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Tijdens dit themajaar vinden veel activiteiten plaats om inwoners kennis te laten maken met de geheimen, verhalen, natuur en bijzondere objecten van het waterlinielandschap.

Op de foto Fort bij Spijkerboor in 3D, een gelijksoortig brilletje zal uitkomst bieden

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl