Hotze de Roosprijs prooi voor Maria Genova

25-06-2020 08:23

Hotze de Roosprijs prooi voor Maria Genova

STREEK - Met het boek What the h@ck! is Maria Genova de winnaar van de Hotze de Roosprijs geworden. Dit heuglijke nieuws werd op woensdag 24 juni bekendgemaakt in het Zaantheater.

Maria Genova ontving -op afstand, want de auteur was op het moment van de prijsuitreiking in het buitenland - een cheque van € 4.500,- uit handen van wethouder Cultuur Annette Baerveldt. De twee andere finalisten - Maartje Kamphuis-Wesselz met ‘De Kinderkoningin’ en Ilona de Lange met haar debuut ‘Miljonairskind’ - ontvingen ieder een aanmoedigingsprijs van € 750,-.

Cybercriminaliteit
Wethouder Baerveldt: “De drie finalisten hebben alle drie een geweldig debuut geschreven. Wat ik bijzonder vind aan het winnende boek ‘What the h@ck!’ is dat Maria Genova erin slaagt om op een spannende en aansprekende wijze een zeer actueel onderwerp te bespreken. Namelijk cybercriminaliteit en hoe je je als kind hier beter tegen kunt wapenen.”

Zaanse Kinderjury
De jury bestaat uit leerlingen van groep 6 en 7 van zestien Zaanse basisscholen. De leerlingen lazen ruim vier maanden lang de 16 genomineerde boeken van debuterende kinderboekenschrijvers. Daarna hebben zij hun favoriet gekozen.

Juryrapport
De leerlingen waren zeer te spreken over dit debuut. De kinderjury noemt dit een spannend boek met nuttige tips. Een van de juryleden zei: “Als je begint te lezen wordt het spannend en moet je verder lezen. Aan het eind van het boek staan ook nog tips, dus het is ook nog leerzaam. Nu weet ik meer over hackers en hoe ik niet gehackt kan worden.”

Leeskisten en digitaal lezen
Op 4 februari kreeg de Zaanse Kinderjury het startsein van een bijzonder voorleesteam, met onder anderen de burgemeester, de wethouders en gemeeneraadsleden van Zaanstad. Zij lazen voor aan leerlingen van de groepen 6 en 7 op zestien basisscholen in Zaanstad. De leerlingen gingen vervolgens zelf aan de slag en lazen en beoordeelden de afgelopen maanden zestien genomineerde boeken van debuterende kinderboekenschrijvers. Onlangs brachten de leerlingen hun stem uit op hun favoriet. Maria Genova kreeg veruit de meeste stemmen en wint daarmee de Hotze de Roosprijs.

Hotze de Roosprijs
De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleon-boeken, die in Krommenie woonde en daar zijn Kameleon-boeken schreef. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo'n steun in de rug geeft.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl