Huis kopen? Aanbod daalt, bezichtigers steeds vaker in file

Gepubliceerd: 15-04-2021 10:04

Huis kopen? Aanbod daalt, bezichtigers steeds vaker in file

STREEK - Een huis kopen in de Zaanstreek blijkt lastiger dan ooit. Daar waar het aanbod daalt groeit de rij bezichtigers zienderogen. De woningmarkt zit letterlijk op slot. Het te koop staande aanbod daalt ontzettend hard, terwijl de huizenprijzen blijven stijgen. In Nederland werd in het eerste kwartaal van 2021 voor een gemiddeld verkochte woning 385.000 euro betaald.

Het is makelaar Rogier Eijer van Thijssen Makelaardij die de cijfers toelicht van de Zaanse woningmarkt. Zijn ervaring leert dat het woningaanbod nog nooit zo hard is gedaald. Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden er in Nederland ruim 17.500 woningen te koop. Ter vergelijking: dit is 42% minder dan één jaar eerder en 31% minder dan het vorige kwartaal. De daling van het te koop staande aanbod is nog nooit zo hard gegaan. In Zaanstreek werden er 166 woningen aangeboden in het eerste kwartaal van 2021, wat neerkomt op 22,1% minder dan een jaar eerder.

De gevolgen van het schaarse aanbod zijn goed zichtbaar op de woningmarkt. Volgens berekeningen van de NVM heeft een woningzoeker in Zaanstreek slechts keuze uit 1,4 woningen. Rogier Eijer licht toe: “Er is nog nooit zo weinig keuze geweest voor de koper. Snel schakelen is vereist om een huis überhaupt te kunnen bezichtigen. Woningen tot 400.000 euro zijn het meest gewild en de wachtlijsten voor een bezichtiging voor zo’n huis zijn enorm.”

Grootste prijsstijging in 20 jaar
De ongekende prijsstijgingen van 2020 zetten in het eerste kwartaal van 2021 versneld door. In Nederland werd in het eerste kwartaal van 2021 385.000 euro betaald voor een gemiddeld verkochte woning. De verkoopprijs ligt daarmee 14,7% hoger dan een jaar eerder. Rond de eeuwwisseling was de laatste keer dat er in één jaar tijd een prijsstijging van bijna 15% was.

Rogier Eijer ziet ook de prijzen in zijn werkgebied stijgen: “In Zaanstreek lag de gemiddelde verkoopprijs van een woning op 359.000 euro. Dit is 12,7% hoger dan een jaar eerder en 9% hoger dan het laatste kwartaal van 2020. De grootste prijsstijging is terug te zien bij tweekappers.”

Het nieuwe normaal: overbieden
Overbieden is het nieuwe normaal op de hedendaagse woningmarkt. Veel mensen doen een bod dat hoger ligt dan de vraagprijs. In Nederland wordt meer dan de helft van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In Zaanstreek betaalt een groter deel van de kopers meer dan de vraagprijs. Rogier Eijer vertelt: In mijn werkgebied wordt 75% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Eigenlijk is overbieden de standaard geworden.”

AANGELEVERDE KOPIJ

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl