Huizenbouw dankzij snelheidsverlaging

29-07-2020 09:04

Huizenbouw dankzij snelheidsverlaging

STREEK - Dat is het verhaal dat recent door de provincie Noord Holland naar buiten is gebracht. De ruimte die is ontstaan voor nieuwe woningbouw door de stikstofmaatregelen, en dan vooral het terugbrengen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 km/u, levert Noord-Holland 4503 nieuwe woningen op. Tien woningbouwplannen hebben een natuurvergunning gekregen.

De eerste vraag die bij de leek opborrelt is natuurlijk hoe het mogelijk is dat minder gas geven tot woningen kan leiden. Het kabinet nam eind vorig jaar de maatregel om de snelheid op de wegen terug te brengen naar 100 km/u. Op die manier moest er weer ruimte ontstaan voor bouwprojecten die niet langer een natuurvergunning konden krijgen door de afwijzing van de PAS-regeling door de Raad van State. Honderden bouwprojecten, die bij de aanleg een stikstofneerslag in natuurgebieden kunnen veroorzaken, kwam vervolgens stil te liggen.

Provincies gaven nauwelijks meer natuurvergunningen uit. Het kabinet kwam tot een ruil: door de stikstofuitstoot van auto’s te verminderen door een lagere maximumsnelheid, kwam er meer ruimte voor de stikstofuitstoot van bouwprojecten.

Aandragen
De afgelopen maanden konden gemeenten in heel Nederland woningbouwprojecten aandragen voor de extra stikstofruimte. Hoeveel de maatregel landelijk heeft opgeleverd is nog niet bekend, maar in Noord-Holland hebben tien projecten in gebieden waar de stikstofuitstoot kritisch is, nu een vergunning gekregen. Het gaat om woningbouwprojecten in Zaanstad, Bergen, Heiloo, Landsmeer, Haarlemmermeer en Wijdemeren.

In Zaanstad zijn het o.a. Anna d Groot (SP) en Jonathan van der Sluis (GL) die zich bezighouden met het dossier. De snelheidsbeperking komt tot uiting op de N246 als automobilisten van de A8 afkomen en richting Westzaan rijden. Die aanpassing van 100 naar 80 km per uur is minimaal. Verder zijn er op de A7 vanuit Zaanstad richting Purmerend wat bezigheden. Daar gaat de snelheid van 130 naar 100 km per uur naar beneden, maar zal het wegdek van twee naar drie rijstroken gaan. Ook hier kunnen vraagtekens bij de winst gezet worden.

Groen
De Noord-Hollandse gedeputeerde Cees Loggen (Wonen) is blij dat er groen licht is gegeven ’De woningnood in Noord-Holland is enorm, en elke woning is er één. Daarom doen we er als provincie alles aan om woningbouw te faciliteren en realiseren.’

Die woningnood is De Groot vanzelfsprekend bekend. Zij voorziet in Zaanstad ook weinig echte mogelijkheden. Intern salderen is een oplossing. 'Als je Olon Cacoa neemt heb je meteen de grootste vervuiler te pakken. Dat zal niet minder worden. Misschien dat je met het Meneba terrein in Wormerveer iets kunt winnen.'

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl