Iconen van de Zaanse Industrie staan op strraat

08-10-2020 13:01

Iconen van de Zaanse Industrie staan op strraat

STREEK - Wie een dergelijke kop leest denkt mogelijk meten aan een ingrijpende reorganisatie - de coronaperikelen zorgen voor veel economische malaise - in een bepaalde bedrijfstak. Niets is echter minder waar. In dit geval gaat het om de expositie: Iconen van de Zaanse Industrie. En die op op straat te bewonderen.

Wie door de Zaanstreek fietst van het Hembrugterrein naar Wormerveer en Wormer komt ze veelvuldig tegen. Iconische fabriekspanden en fabrieksterreinen van even zo iconische bedrijven die de Zaanstreek uniek maken. Vaak zien we de buitenkant, maar juist de mensen die in de fabrieken werken bepalen het ‘gezicht’ van de Zaanstreek. Deze expositie wil middels de foto’s van de Zaanse fotograaf Peter Marcuse (1933 – 2017), aangevuld met werk van Cas Oorthuys (1908 – 1975), het menselijk gezicht van de industrie laten zien. Ontmoet de werknemers, de Zaankanters, die in de jaren ‘50 werkten aan de wederopbouw van een heel bijzonder stukje Nederland.

Fotograaf Peter Marcuse
Peter Marcuse is bekend geworden als publicist en fotograaf op het gebied van industrieel erfgoed, in het bijzonder over bedrijven in de Zaanstreek. Hij is sterk beïnvloed door de grafisch vormgever en fotograaf Piet Zwart. Marcuse zei zelf over zijn werk in de Zaanstreek: “In de nadagen van de wederopbouw ging er vanuit de Zaanse industrie een grote innoverende kracht uit en dat is mijns inziens het “archeologische belang” van mijn werk: Door het in opdracht fotograferen van bedrijfsprocessen ontdekte ik en leerde ik de mens achter het werk kennen en respecteren”.

Programma

De foto's bij dit artikel komen van Hielke Bruinink

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl