Iedere fractie vijf minuten spreektijd

Gepubliceerd: 18-06-2021 10:06

Iedere fractie vijf minuten spreektijd

ZAANSTAD – De algemene beschouwingen in Zaanstad zijn altijd een bijzondere gebeurtenis. Onderwerp van gesprek de Voorjaarsnota annex Begroting. Een ‘spektakel’ dat drie bedrijven kent. Net als in 2020 begint het geheel met de algemene beschouwing op donderdag 17 juni. Aansluitend staan dan nog op de agenda op dinsdag 22 en donderdag 24 juni het Zaanstad Beraad en tot slot dinsdag 29 juni de raadsvergadering met daarin de besluitvorming.

Deze donderdag, terwijl Oranje in de Johan Cruijff Arena mocht/moest acteren, 35 volksvertegenwoordigers in de banken. De voorzitter (burgemeester Jan Hamming) opende de avond met een graai in de schaal met namen der fracties. Iedere fractie kreeg vijf minuten spreektijd met daar op aansluitend maximaal tien minuten tijd voor debat. Nu lijkt vijf minuten spreektijd angstig weinig met een zo belangrijk onderwerp op de agenda. Vandaar dat Hamming alle fracties op het hart drukte vooral hun teksten door te sturen naar de griffie zodat deze kunnen worden opgenomen in het verslag van het geheel.

Lokaal Zaans mocht aftrappen en Marianne de Boer deed dat met de constatering dat er vorig jaar al een begroting met een gat van 3 miljoen en nu één met een begroot probleem van 4,5 miljoen op tafel lag. ‘Terug naar de eenvoud’ was één der aanbevelingen van haar.

De avond leverde bij tijd en wijle spanning op. Zeker op het moment dat POV afgevaardigde Harrie van der Laan namen ging noemen van ambtenaren die zich niet konden verweren leek er tweespalt te ontstaan in de raadszaal. Het gezonde verstand wist uiteindelijk te overwinnen en zal er de komende Zaanstad Beraden ongetwijfeld nog het nodige vuurwerk verwacht kunnen worden.

Voor de liefhebbers van de politieke arena is het goed om te weten dat er kan worden teruggekeken via https://zaanstad.raadsinformatie.nl/vergadering/780445/RAAD%20Algemene%20Beschouwingen%20Voorjaarsnota%2017-06-2021

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl