In memoriam Dick Schouten

15-11-2020 15:22

In memoriam Dick Schouten

ZAANDIJK - Van zaterdag 14 op zondag 15 november is op 84 jarige leeftijd overleden de bekende oud-doelman van o.a. KFC en AZ Dick Schouten. In het verzorgingshuis Guisveld is hij vredig ingeslapen. Jarenlang was hij samen met Cees en Klaas Molenaar de man die de directie voerde van Wastora in Zaandam.

Schouten werd geboren op 17 december 1935. Op 10-jarige leeftijd ging hij naar De Volewijckers. Na korte tijd werd OSV zijn nieuwe club. In de zomer van 1955 stapte Dick over naar KFC. Dat was juist in het begin van het professionele voetbal in Nederland. Er was in die tijd sprake van een samensmelting van ZFC en KFC om te komen tot een profclub. Die fusie is er nooit gekomen. De clubs gingen onafhankelijk van elkaar het betaald-voetbalavontuur aan. Erg succesvol waren ze niet. ZFC en KFC speelden afwisselend in de tweede en de eerste divisie. Het dichtst bij promotie naar de eredivisie was KFC in 1960/1961. De Volewijckers uit Amsterdam-Noord (momenteel weer volop in de belangstelling) bleef de Groote Koogsche één puntje voor in de 1e divisie A.

In 1960 trouwde Dick Schouten met zijn Rini van ’t Slot. Samen kregen zij een dochter Martine en woonden aan de Simon Gammerkade in Zaandijk.

Schouten werd in 1964 de doelman van FC Zaanstreek. In dat jaar werd nl een nieuwe poging ondernomen om tot één Zaanse profclub te komen. Dat was op initiatief van zijn boezemvrienden Klaas en Cees Molenaar.

In de zomer van 1967 ging FC Zaanstreek over in AZ’67 en kwam Schouten onder de lat te staan van de profclub die in Alkmaar haar thuiswedstrijden speelde. In de zomer van 1969 keerde Schouten terug bij KFC waar hij nog lange tijd als veldspeler optrad. Eerst in de Zilveren Beneploeg met o.a. Jan Koelemeijer op doel en Jan Wit. Later kwam hij uit in de Gouden Benenploeg (KFC 8) waar hij samen met o.a. Joop Wals en Rene Hartog zijn talenten toonde.

Bij de roodblauwen speelde Schouten in totaal 449 gespeelde wedstrijden en bezet daarmee de eerste plaats in de z.g. KFC eregalerij. In zijn lange loopbaan miste hij slechts één keer door een armblessure de laatste twaalf minuten van DFC-KFC in Dordrecht.

Achter de schermen zette Schouten zich al vele jaren in voor KFC. Zo was hij bestuurslid, keeperstrainer, scheidsrechter en clubbladbezorger. Voor al zijn verdiensten voor de club werd hij eerst uitgeroepen tot lid van verdienste en later tot erelid.

Daarnaast maakte hij deel uit van een ploeg Zaanse voetbalvrienden. Die wijze mannen kwamen regelmatig bij elkaar om lekker bij te praten en te lachen om al of niet aangedikte anekdotes. Tijdens zijn verblijf in het verzorgingshuis kwamen de Zaanse voetbalvrienden nog wel regelmatig bij hem op bezoek.

De laatste jaren van zijn leven waren voor Dick en zijn familie niet de makkelijkste. Dat hij moge rusten in vrede.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl