In Zaanstad-Noord ruim 11 miljoen te besteden

18-02-2021 12:03

In Zaanstad-Noord ruim 11 miljoen te besteden

STREEK - In 28 gemeenten door heel Nederland kunnen binnenkort 44.666 nieuwe woningen worden gebouwd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft hiervoor een financiële bijdrage van 266 miljoen euro vanuit de woningbouwimpuls. Van dat bedrag zal 11,2 miljoen euro worden aangewend voor gebiedsontwikkeling in Zaanstad-Noord. Het college van Zaanstad gaat hiermee de gebiedsontwikkeling in Krommenie en Wormerveer versnellen.

Wethouder MAAK.Zaanstad Hans Krieger beschouwd dit als een geweldige opsteker voor Zaanstad. "Hierdoor kan het college de bouw van 1.865 woningen versnellen. Daarnaast gaan wij de kwaliteit van de woonwijken in dit deel van Zaanstad-Noord verder verbeteren. Dat betekent investeren in goede voorzieningen, bereikbaarheid, duurzaamheid en groen.”

Zijn collega wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen) laat weten dat met deze bijdrage nog meer woningen sneller gerealiseerd kunnen worden. "Nog belangrijker, 54% van deze woningen vallen in het betaalbare segment. Daar is met de huidige woningnood nu veel behoefte aan. En het geeft een goede impuls aan de doorstroming in Zaanstad-Noord. Het is weer een flinke stap vooruit in onze ambitie: een passende woning voor Zaankanters van jong tot oud en voor elke portemonnee.”

Oude bedrijfslocaties worden woonwijken
De meeste projecten in Zaanstad-Noord zijn oude bedrijfslocaties die veranderd worden in woonwijken, waaronder het Meneba-terrein. Dit maakt de gebiedsontwikkeling kostbaar en ingewikkeld. Denk aan vervuilde grond die gesaneerd moet worden en de aanpassing van bestemmingsplannen. Ook oude arbeiderswijken zoals de Zeeheldenbuurt krijgen naast nieuwe woningen meer voorzieningen en een opgeknapte openbare ruimte.

De infrastructuur in Krommenie en Wormerveer schiet nu tekort. De oude kernen zijn nu niet goed bereikbaar voor het verkeer en de parkeerdruk is groot. “Daarom kijken we bij de gebiedsontwikkeling in Zaanstad-Noord niet alleen naar woningbouw, maar ook naar oplossingen voor een betere bereikbaarheid en goed ingerichte openbare ruimte met voldoende voorzieningen en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten”, aldus Krieger. Binnenkort starten de informatiebijeenkomsten voor bewoners over deze projecten.

Het is de tweede keer dat Zaanstad een bijdrage ontvangt van het Rijk voor woningbouwversnelling. Afgelopen september ontving de gemeente al een bijdrage van € 20,5 miljoen. Met deze bijdrage gaat het college versneld bouwen in Kogerveldwijk (1.733 woningen) en in Zaandam-Centrum (4.274 woningen).

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl