Inloopbijeenkomst bewoners Zaandam Zuid over oplossingen toenemende verkeersdruk

Gepubliceerd: 15-01-2019 14:01

Inloopbijeenkomst bewoners Zaandam Zuid over oplossingen toenemende verkeersdruk

ZAANDAM – De gemeente Zaanstad nodigt bewoners van Zaandam Zuid uit op 23 januari naar de inloopbijeenkomst te komen om de voorlopige oplossingen te zien die de steeds groter wordende verkeerdruk op moet vangen.

De gemeenten Zaanstad, Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Holland zijn op zoek naar maatregelen om de doorstroming voor autoverkeer, fietsers en het openbaar vervoer op de Thorbeckeweg in Zaandam verbeteren. Op de informatiebijeenkomst van juni 2018 zijn er drie mogelijke oplossingsrichtingen gepresenteerd. Inmiddels is er een voorlopige voorkeur gekozen.

Tijdens de inloopbijeenkomst wordt door experts van de gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Holland en Vervoerregio de voorkeur toegelicht en is het mogelijk gelijk vragen te stellen. De organiserende partijen zijn geïnteresseerd in de mening en ideeën van bewoners. Tips en reacties worden verzameld en als input gebruikt in het definitief maken van het ontwerp.

Kansrijke oplossing
De verkeersdrukte in Zaandam Zuid neemt de komende jaren fors toe, onder meer door groei van het verkeer uit het Hembrugterrein, Hoogtij en Zuiderhout. Uit onderzoek blijkt dat onderstaande oplossing het meest kansrijk is:
- een ongelijkvloers kruising bij de Vijfhoek;
- verplaatsen van de aansluiting Westkolkdijk op de Thorbeckeweg naar nabij de Vlinderbrug;
- het aanleggen van busbanen langs de Vlinder, Thorbeckeweg en Wibautstraat om het openbaar vervoer betrouwbaar en filevrij te laten rijden. Deze oplossing is verder onderzocht en uitgewerkt in een voorlopig ontwerp laat de gemeente weten in de brief die bewoners kregen.

Terug in de tijd?
Oud-Vijfhoekbewoners zullen ongetwijfeld bij het horen van de oplossing 'ongelijkvloerse kruising' denken aan de tijd dat die er was ter hoogte van de Pieter Jelles Troelstralaan/Wibautstraat. Het is te hopen dat het wegdek nu hoger wordt gemaakt want menige bestelauto en caravan heeft daar vastgezeten. Een blik in de omgeving leert echter dat dit stadsdeel al behoorlijk is gemoderniseerd. (zie foto's huidige situatie) De oude flats hebben plaatsgemaakt voor eigentijdse bebouwing en de doorstroming is behoorlijk verbeterd.

Wijkcentrum
De bijeenkomst wordt gehouden tussen 16.30 uur en 20.00 uur in Wijkcentrum Poelenburcht aan het Weerpad 1a in Zaandam. In maart besluiten de samenwerkende partijen over welke oplossing definitief wordt uitgewerkt. De verwachting is dat in 2020 het definitieve ontwerp vastgesteld wordt.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl