Jeukrups gespot in Jagersveld en bij Zuiderzee College

18-06-2020 08:47

Jeukrups gespot in Jagersveld en bij Zuiderzee College

ZAANSTAD - Een jaarlijks terugkerend probleem in ons land vormt de beroemde/beruchte jeukrups. Deze is gespot in het Jagersveld en bij het Zuiderzee College.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van de eik. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepen rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eiken. Deze bolvormige nesten bestaan uit een spinsel van draden, brandharen, vervellingshuid en uitwerpselen.

Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts ‘in optocht' (vandaar de naam processierups) op zoek naar voedsel. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder. Ook dan kunnen de achtergebleven brand-haren, waarmee de huid van de rupsen zijn bedekt, voor ongemak zorgen.

De eikenprocessierups is sinds 2004 bezig met een opmars vanuit Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. De rups komt nu ook voor op eiken in het noordwesten van het land.

Op dit moment komt de eikenprocessierups, voor zover de gemeente weet, alleen voor in sommige eiken in het Jagersveld en bij het Zuierzee College. De rupsen zijn ook alleen te vinden op eiken en niet op andere bomen.
De eiken in Zaanstad worden veel gecontroleerd op de aanwezigheid van de rups.

Op plaatsen waar veel ongemak van de brandharen is, proberen medewerkers van de gemeente de plaag op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. Dit doen zij door het opzuigen van rupsen en nesten. Dit wordt gedaan door de snoeiaannemer. De afgezogen rupsen worden vernietigd in een oven, zodoende dat de brandharen verdwijnen. De mensen die het doen zijn daarvoor opgeleid en dragen speciale pakken.

Melding en informatie

Heb je ergens anders in Zaanstad de processierups gezien? Er zijn verschillende mogelijkheden om een melding te maken. Klik op bijgaande link om online een melding te maken.Melding maken

Ook kun je een melding bij de gemeente maken via het publieksnummer 14075 of door een mailtje te sturen naar buitengewoon@zaanstad.nl.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl