Juist de verbinding zoeken in Week tegen Eenzaamheid

01-10-2020 19:02

Juist de verbinding zoeken in Week tegen Eenzaamheid

ZAANDAM - Ooit was Angelique Finkers, tegenwoordig directrice van het Zaantheater, impresario en behoorde Karin Bruers tot haar ‘stal’. Vandaag kwamen beide dames elkaar weer tegen in het Zaantheater waar het Social Sofa Atelier voor geopend werd verklaard. En dat had weer te maken met ene Jan Hamming, die ooit wethouder van Tilburg was.

Karin Bruers is de oprichtster van Social Sofa. Daarin gaan ze zo ver dat zij vinden dat er in elke straat een bank hoort te staan. Om onze strijd tegen de sociale verkilling meer elan te geven, is de Social Sofa ontworpen, een betonnen huiskamermodel buitenbank. Dat idee werd geboren in Tilburg waar op zeker moment geen bank meer te vinden was. Bruers opperde toen het idee om 1.000 banken in Tilburg te plaatsen. ‘De stad leek wel een sociale woestenij geworden.’

De toenmalig wethouder, tegenwoordig burgemeester van Zaanstad, krabde zich even achter zijn oren, maar wilde de uitdaging aangaan. Alvorens verder te gaan met festivals te houden eerst maar eens die banken realiseren.

Om een lang verhaal kort te houden werd Bruers nu uitgedaagd om ook in Zaanstad een dergelijk evenement op te zetten. “Wie zijn buren kent voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Zo eenvoudig is het” zegt Karin Bruers. De leefbaarheid van een buurt wordt voor een belangrijk deel bepaalt door de inrichting en onderhoud van de wijk en de sociale verbondenheid tussen de bewoners.

Een dergelijk avontuur in Zaanstad heeft een kans van slagen. Zeker nu Social Sofa gekoppeld is aan de start van de Week tegen de Eenzaamheid. De gemeente Zaanstad is de opdrachtgever van het eerste bankje. De wens is dat er nog vele opdrachtgevers zullen volgen, om de gehele Zaanstreek op te fleuren met deze bijzondere banken met bijbehorende bijzondere verhalen. De Provincie Noord-Holland is de. tweede en iedereen mag zich aanmelden voor deze zeer speciale sofa's.

Een Social Sofa is een bankje dat door vrijwilligers wordt ingelegd met mozaïek. De sofa’s worden geplaatst in de buitenruimte en nodigen mensen uit om een praatje met elkaar te maken. Ook het maakproces zorgt voor saamhorigheid voor de vrijwilligers die een (mozaïk)steentje bij willen dragen.

Nu het Zaantheater noodgedwongen alleen de Albert Heijnzaal kan gebruiken voor haar voorstellingen bleef er ruimte over bij de kleine zaal die nu louter als foyer gebruikt wordt. Het laad- en losperron kan zodoende gebruikt worden als Social Sofa Atelier.

Een bank afleveren is een arbeidsintensief karwei. Er gaan zo’n 30.000 stukjes mozaïek in. De vrijwilligers zijn er gemiddeld 200 tot 300 uur zoet mee. ‘Dat is niet alleen sociaal bezig zijn, maar het neigt naar een verslaving. Mensen willen elkaar zien, met elkaar praten, met elkaar bewegen.’

Een gesprek is eigenlijk niet eens altijd nodig. ‘Al leren we wel van elkaar de taal’ aldus Almas, Abdulaziz en Manal als vrijwilligers die samen met Sarah en haar hondje druk bezig zijn met de eerste Zaanse bank. De eerste woorden die er geleerd zijn? ‘Gezellig en werken’ vertelt Almas met een glimlach op haar gezicht. Sarah weet inmiddels hoe koffie en thee in het Arabisch te bestellen aan de bar.

Wethouder trots op vrijwilligers
Normaliter was de aftrap voor deze Week tegen Eenzaamheid verricht door wethouder Songül Mutluer. Vanwege de aangescherpte maatregelen zijn echter alle openbare optredens van het stadsbestuur opgeschort. De oprecht trotse Mutluer was nu via een filmpje aanwezig: “Juist in deze lastige tijd kan extra aandacht voor elkaar, een verschil maken voor mensen die zich eenzaam voelen. Natuurlijk moeten we ons aan de maatregelen houden, zorgen dat we gezond blijven en gepaste afstand bewaren. Maar laten we samen bewijzen dat het kán: grip houden op corona én uit de greep van eenzaamheid blijven. We hebben afgelopen tijd zoveel mooie voorbeelden gezien van saamhorigheid. Een boodschapje doen voor een ander, een helpende hand of een luisterend oor. Deze week zullen we een aantal voorbeelden onder de aandacht brengen en daarmee hopelijk nog veel meer mensen inspireren om naar elkaar om te blijven kijken.”

Uiteindelijk werd het atelier met het nodige spektakel officieel in gebruik genomen door Angelique Finkers en Karin Bruers.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl