Kanaaloversteek Jeanette Ghatas geslaagd

18-07-2020 18:31

Kanaaloversteek Jeanette Ghatas geslaagd

STREEK - Terwijl menigeen momenteel mogelijk droomt van een heerlijke strandvakantie is het Jeanette Ghatas die een alternatief heeft gevonden. Zij deed een z.g. Strand tot Strand tocht. Startpunt Dover, eindpunt Calais. De ChannelChallenge. In principe een afstand van 33 kilometer. Helaas is het vaak niet simpel rechtdoor zwemmen. Maarten van der Weijden weet daar alles van. Hij moest ooit 18 kilometer extra maken om aan de overkant te komen.

De Zaanse Ghatas - in het dagelijks leven marketeer, ondernemer en hotelier - heeft al heel wat zwemkilometers in de benen. Eerder al deed zij van zich spreken door in Harlingen 2000 meter met Maarten van der Weijden mee te zwemmen tijdens zijn driedaagse zwemtocht langs de elf Friese steden. Van der Weijden zamelde hiermee geld in voor researchprojecten naar kanker van het KWF. Jeanette zwom viermaal eerder de Amsterdam City Swim om de slopende ziekte ALS te bestrijden.

Jeanette is als actief zwemster bij ZV de Zaan ook eerder deelneemster geweest van diverse openwaterwedstrijden, zoals de Zeemijl van Bloemendaal. De zwemster heeft met een estafetteteam de IJsselmeeroversteek al eens gezwommen en was met team Zeeleeuwen in training voor de Kanaaloversteek. Op Vlietland werd geoefend en daarbij aan de lage wal geweest om de klotsbak daar te ervaren.

De estafette werd dit keer met z’n vieren (Carin, Hervé, Charl en Jeanette) gezwommen met de ervaren Richard Boer als coach. De voorbereiding was goed. Het wachten was op zeker moment of de oversteek in 2020 wel gemaakt zou mogen worden. ‘Schipper mag ik overzwemmen ja of nee?’ klonk het bij Team Zeeleeuwen.

Als het ware uit het niets werd donderdag het groene licht gegeven voor de oversteek. Het eerste deel van de toch kende een watertemperatuur van 15,5 graden en een behoorlijke stroming. Onderweg schommelde de watertemperatuur tussen die 15,5 en 14 graden. Dat verschil ontstond door de grote scheen die het water als het ware omwoelen. Een enkele regenbui daalde op het kwartet neer. Na ruim de helft te hebben afgelegd moest er over een flinke school kwallen worden gezwommen. Gelukkig bevond zich deze school ruim een meter onder de oppervlakte. Richting de Franse kust werd het water rustiger en ook warmer.

Het kwartet met o.a. onze streekgenote Jeanette Ghatas deed 11.40 uur over de tocht. De Zaanse was de vierde zwemmer na Charl, Hervé en Carin. Individueel moest er drie keer een uur gezwommen worden. Het was Jeanette die de eer had op op de Franse kust te mogen landen. Dat moest zij doen zonder bootbegeleiding omdat de diepte niet toereikend was voor de het voertuig. Tegelijk met Jeanette klom er ook een solozwemmer aan de wal.

Coach Richard Broer verzorgde gedurende de oversteek met regelmaat een live verslag via Facebook. De Voorburger is in 2018 onderscheiden voor zijn passie voor het Open Water Zwemmen nationaal en internationaal. Hij gaat nu als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door het leven. Door zijn enorme inzet heeft hij van het open water zwemmen een volwaardige discipline weten te maken binnen de KNZB. Hij is de oprichter van het Nederlands Open Water Web www.noww.nl. en initieerde hiervan ook een Europese variant zodat zwemmers wereldwijd een wedstrijd kunnen plannen. Daarnaast was hij was jaren voorzitter van de taakgroep Open Water Zwemmen. Naast bestuurswerk zwom Broer van Stavoren naar Medemblik en was de eerste zwemmer die de Straat van Gibraltar overstak.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl