Kansrijke start voor ieder kind

Gepubliceerd: 02-12-2019 16:12

Kansrijke start voor ieder kind

ZAANSTAD - Om te zorgen dat veel minder kinderen het risico lopen op een ongunstige start, heeft Zaanstad voor de komende twee jaar een subsidiebedrag aangevraagd én gekregen. 

Maar liefst € 74.900,- aan subsidiegelden zijn vergeven via het Ministeries VWS en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en nog eens € 5.000,- van de Stichting Eerstelijns Zorggroep Zaanstreek Waterland (SEZ).

Zaanstad vormt de coalitie Kansrijke Start met partijen die een rol spelen in de zorg voor het (ongeboren) kind en de ouders. Een baby die tijdens de eerste duizend dagen vanaf de conceptie blootstaat aan stress, rook, slechte voeding, mishandeling of andere risicofactoren, heeft daar levenslang last van. Hoe eerder ouders in kwetsbare posities worden bereikt, hoe meer kinderen een goede start kunnen hebben.

Doelen
De doelen zijn:

  • Meer aanstaande kwetsbare ouders starten goed voorbereid met hun zwangerschap;
  • Minder ongeplande en onbedoelde zwangerschappen komen voor in kwetsbare gezinnen;
  • Ouders krijgen eerder de juiste hulp en zijn beter toegerust voor het ouderschap en de opvoeding;
  • Minder baby’s en jonge kinderen worden uit huis of onder toezicht geplaatst;
  • Meer peuters maken gebruik van de Voorschoolse Educatie.

Wethouder Songül Mutluer: "We zien dat problemen vaak van generatie op generatie overgaan. Als we die vicieuze cirkel écht willen doorbreken, moeten we veel meer doen aan preventie en ouders nog meer in hun kracht zetten. Met als doel dat zij beter in staat zijn hun kinderen goede toekomstperspectieven te bieden. Dat begint al vóór de zwangerschap. Uiteindelijk kan dit ook helpen om de druk op de jeugdzorg te verlichten, hoewel de winst van preventie lastig in geld is uit te drukken."

Betere samenhang
De gemeente werkt voor Kansrijke Start samen met GGD Zaanstreek Waterland, Huisartsencoöperatie Zaanstreek Waterland, Zaans Medisch Centrum, Verloskundigenkring Zaanstad, verschillende kraamzorgorganisaties en Sociaal Wijkteams. Gezamenlijk is een programmaplan opgesteld, waarbij ieders expertise zorgt voor een meer samenhangende aanpak voor de (aanstaande) gezinnen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl