Kappers tot in ieder geval 6 april brodeloos

Gepubliceerd: 23-03-2020 20:03

Kappers tot in ieder geval 6 april brodeloos

STREEK - Een direct gevolg van de persconferentie van hedenavond is dat de kappers - een contactberoep - tot minimaal 6 april hun deuren gesloten dienen te houden. Zo ook de Zaan Salon Barbershop aan de Westzijde 118 in Zaandam. Voor kapper Weria Moradi een bittere pil. Zijn bedrijf is pas recent gestart.

De winkels die wel mogen openblijven, moeten klanten bij de ingang nadrukkelijk op de regels wijzen. Burgemeesters krijgen niet voor niets de bevoegdheid om winkels desnoods een scherp deurbeleid te laten voeren. Als winkels dat niet opvolgen, kunnen ze worden gesloten.

Dat waren de woorden van justitieminister Ferd Grapperhaus tijdens een persconferentie, die werd geopend door premier Mark Rutte en waarbij ook de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Martin van Rijn (Medische Zorg) het woord voerden.

Kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging mogen tot 6 april hun vak niet meer uitoefenen. Een aantal grote Nederlandse kappersbedrijven sloot de deuren maandagmiddag al. Weria deed dat niet en was vanmiddag nog te gast in de radio-uitzending van Zaanstreek Vandaag. Van verplichte sluiting was toen ook nog geen sprake.

“Ik sta voor een dilemma” sprak de kapper. “De oplossing weet ik zo niet. Ik sta onder grote druk. Het is een kwestie van overleven. De aanloop was al stukken minder dan gewoonlijk. Weinigen gingen naar buiten. Eigenlijk was het niet zinvol mijn zaak open te houden. Ik heb wat posters in de ramen gehangen met mijn telefoonnummer. Dan kunnen de mensen tenminste een afspraak maken. Op de een of andere manier moet je de mensen toch zien te bereiken."

Nu de sluiting definitief is hoopt Weria Moradi (op de foto nog volop actief in zijn salon) dat er snel bekend zal zijn wat er voor steunmaatregelen zijn voor hem en zijn vakbroeders. "Tot nu toe weet ik nog van niets. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op."

Kapsalons en nagelstylisten wordt dwingend gevraagd hun deuren te sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet wil dat salons in principe tot 6 april dichtgaan.

Het besluit is gebaseerd op adviezen van het RIVM-team dat zich bezighoudt met de bestrijding van infectieziekten. Dat advies geldt voor zogenoemde contactberoepen die zich met uiterlijke verzorging bezighouden.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl