Kerkdiensten PGZ vanaf 5 juli weer van start

19-06-2020 17:36

Kerkdiensten PGZ vanaf 5 juli weer van start

ZAANDAM - De deur van de Protestantse Gemeente Zaandam werd vanaf begin maart gesloten en zal op korte termijn weer geopend gaan worden. De PGZ hervat op 5 juli haar kerkdiensten. Een aantal zaken zijn hierbij aangepast t.o.v. de situatie pre-COVID-19. 

Zo is het aantal gemeenteleden die de dienst kunnen bijwonen teruggebracht naar 85. Met dit aantal bezoekers kan het anderhalve meter protocol nageleefd worden. De online diensten waren tijden de afwezigheid van fysieke kerkdiensten een succes en de wens is hier ook post-COVID-19 mee door te gaan.

Het gemiddeld aantal kerkbezoekers bij de Noorderkerk in Zaandam is circa 120 personen. In de nieuwe situatie is ruimte voor 85 personen en is besloten dat vooraf gereserveerd moet worden. De gemeenteleden die niet fysiek bij een kerkdienst aanwezig kunnen zijn, hebben de mogelijkheid deze dienst online bij te wonen.

Herman Boutsma, scriba van PGZ, “Vanzelfsprekend hadden wij graag alle gemeenteleden willen uitnodigen voor de hervatte kerkdiensten. Maar de realiteit is dat wij met een pandemie te maken hebben en dat voor het virus is nog geen vaccin of geneesmiddel is gevonden. Onze kerk wil op geen enkele manier onze kerkgangers in gevaar brengen en dan zijn vervelende maatregelen zoals het beperken van het aantal zitplaatsen noodzakelijk. Wij merken dat onze mensen veel behoefte hebben aan de kerkdienst en blij zijn dat de diensten hervat worden.”

Kerkdienst reserveren
Als kerk voelt het raar om de term reserveren te moeten gebruiken. PGZ staat voor inclusiviteit en hoopt binnen afzienbare tijd meer mensen veilig te kunnen toelaten in de Noorderkerk.
Indien gemeenteleden een dienst willen bijwonen kan dat door donderdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur het kerkelijk bureau te bellen op 075-6164620. De reserveringen voor de daarop volgende dienst (zondag) worden genoteerd en het maximum aantal aanwezigen bijgehouden.

Geen contact
Normaal gesproken zijn de kerkdiensten een levendig gebeuren waarbij voorafgaand, tijdens en na de dienst, persoonlijk contact is tussen de gemeenteleden. Vanwege de veiligheidsmaatregelen zijn het gesprek in de ontvangstruimte, en het kopje koffie en samenzijn na de dienst niet mogelijk. Iedereen zal onder toezicht naar binnen en naar buiten geleid worden.

Online kerkdiensten
Toen de kerkdeuren sloten, is in sneltreinvaart een online kerkdienst opgetuigd door vrijwilligers van de kerk. Al snel waren de ‘bezoekersaantallen’ minstens net zo groot t.o.v. de niet digitale variant. Zo heeft het coronavirus de digitalisering bij PGZ versneld en is de wens dat de online kerkdienst een vast onderdeel van de gemeenschap zal blijven.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl