Klassieker Shtandart aangemeerd nabij Zaantheater

07-07-2020 15:11

Klassieker Shtandart aangemeerd nabij Zaantheater

ZAANDAM - Het is altijd weer een indrukwekkend gezicht als machtige schepen uit lang vervlogen tijden onze streek aandoen. Dit jaar helaas geen SAIL op o.a. het Noordzeekanaal en daardoor ook geen Mini Sail op de Zaan. Toch ligt een vaste deelnemer aan de SAIL nu afgemeerd aan de kade bij het Zaantheater.

Vanwege de COVID-19 quarantaine heeft de Shtandart lange tijd in Castillon de la Plana, Spanje, moeten vertoeven. Het schip en zijn bemanning van elf mensen zijn gelukkig gezond gebleven en hebben om de tijd te doden o.a. wat tuigonderhoud gepleegd. De Shtandart is in de haven gebleven totdat de situatie het schip in staat stelde verder te zeilen.

Het oorspronkelijke vaarplan was om Spanje te verlaten en zeil te zetten naar Noord-Europa. De mogelijke routes in juni en juli waren onzeker en sterk afhankelijk van de geldende corona-beperkingen. In eerst instantie verbleef het schip in Frankrijk (La Rochelle en Calais) en is op 28 juni doorgevaren naar Nederland waar nu Zaandam is bereikt.

Op de (scheeps)Facebookpagina staat dat de Shtandart de hele maand juli in onze streek zal blijven. Dit schip is een replica van het fregat dat Czaar Peter als vlaggenschip van de Baltische vloot liet bouwen. Haar kiel werd op 24 april 1703 gelegd bij de Olonetsky-scheepswerf bij Olonets.

Op het programma staat o.a. voor 21 juli dat de staf samen met de dan volledige bemanning van vijftienjarige kapiteins gaat kamperen. Enkele van hen kwamen vandaag al langs om kennis te maken met het schip en bemanning.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl