Kolderieke Orkestrale Kunst aan de Braakdijk

Gepubliceerd: 04-10-2021 10:10

Kolderieke Orkestrale Kunst aan de Braakdijk

ZAANDAM – Je kunt er niet voorbij lopen zonder dat je gefascineerd raakt door het schouwspel wat zich etaleert in de sloot aan de Braakdijk nummer 20. Een bonte verzameling gestileerde ‘etalage’ poppen, veelal voorzien van muziekinstrumenten, steken wild af tegen het pittoreske aangezicht van de dijk. Wie heeft dit gecreëerd en waarom?

Maandagmorgen negen uur. Ik parkeer mijn fiets om te zien of de eigenaar aanwezig is. Vaag zie ik door de ramen iemand wat strompelend rondlopen. Ik steek m’n hand op en na een paar korte blikken, vraagt hij mij om achterom te komen. Een speelse Mechelse herder wacht me op bij de poort.

Naar buiten stapt René Kaal, terwijl hij de slaap nog uit zijn ogen wrijft en zegt “Jeetje man, ik ben net twee tellen wakker”. Op de vraag hoe dit zo is gekomen, moet René even diep nadenken. “Tja, het is jaren geleden begonnen met dat wc-tje. Die pop die daar toen stond staat nu op de surfplank. Ik dacht als ik nu op die romp twee armen zet en er een viool…, zo is het begonnen”. René doet redelijk bescheiden over zijn kunsten, maar hier hebben we te maken met een zeer creatieve geest, zo blijkt later ook.

“Ja, ik had nog een toeter op zolder, en die ging er naast, en van lieverlee is het orkest ontstaan” Gezien de ruimte bij de sloot is het orkest nu bijna af, maar het mist nog een dwarsfluit. "Die komt er nog" zegt René. 

Als je aan een sloot woont dan moet deze regelmatig geschouwd worden en de schouwmeester komt binnenkort. "Wat zal die zeggen", zo vraagt René zich af. “Ja, alle poppen staan op palen in het water, en als alles weg moet, dan ben ik niet blij. En hoe zal het gaan in de winter?”

Reacties krijgt hij zat, veelal hele positieve, het brengt veel mensen aan het glimlachen, en dat vindt René leuk. “Natuurlijk, je kunt het niet iedereen naar de zin maken”.

Maar bij alleen deze uitspatting blijft het niet. René pakt de sleutel van zijn schuur. Daarbinnen een enorme blaasbalg welke vroeger bij een smid werd gebruikt om lucht in het vuur te blazen. De bovenkant is fraai ‘Mondriaans’ beschilderd. Terwijl René de schildertape verwijderd, staar ik naar het plafond van de schuur. 
"Zo'n duizend retro sleutelhangers zijn het", zegt René, "Een andere hobby van mij. De blaasbalg, alias salontafel, gaat weg naar een liefhebber op Marktplaats, want hij is te groot voor mijn woonkamer", besluit hij. 

Een leuke en kunstzinnige man die René. Gaat het zien op Braakdijk nummer 20, zolang het nog kan!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl