Koninklijke schoenen bij Pfann

Gepubliceerd: 15-09-2021 15:09

Koninklijke schoenen bij Pfann

ZAANDAM - Liefst vier generaties hebben er aan gewerkt, maar het zijn de broers Sander en Reinier Pfann, de huidige eigenaren van Pfann Schoenen, die uit handen van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk de oorkonde behorende bij het predicaat Hofleverancier recentelijk opgewekt in ontvangst namen.

Pfann Schoenmode bestaat dit jaar 100 jaar en komt daarmee in aanmerking voor het predicaat. Begin dit jaar werd het predicaat al toegekend en op 10 september werd het officieel overhandigd.


Ook Zaanstads eerste burger Jan Hamming was ter plekke. Hij benadrukte daarbij dat Zaanstad beroemd is door ondernemersfamilies als Albert Heijn, Verkade en Honig. 'Stuk voor stuk indrukwekkende bedrijven. Maar ook al staat de Zaanstreek bekend als de voorraadkast van Nederland, als ik de afgelopen tijd één ding geleerd heb, dan is het wel dat het Zaanse ondernemersbloed overal te vinden is. In alle sectoren. Pfann Schoenen is ook zo’n mooi Zaans familiebedrijf. Een bedrijf om als gemeente, als gemeenschap trots op te zijn!”

Over het predicaat
De Koning kan het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn.

Over Pfann Schoenen
De basis van de huidige Pfann winkels werd gelegd in 1921.Toen schreef Jan Hendrik Pfann (1892-1968) zich in bij de Kamer van Koophandel als schoenmaker en vestigde zich in de Golofkinstraat te Zaandam. De zaak liep voorspoedig en al snel werd er verhuisd naar een groter pand in de Krugerstraat. Het hart van de oprichter lag geheel bij de reparatie van schoenen en hij genoot dan ook een grote reputatie als schoenhersteller. “Pfann is de man die ‘t repareren kan” was in die jaren een veelgehoorde slogan.

Ook was hij actief in de schoenmakersbond en had hij een patent op een door hem uitgevonden rubberen zool, de bijna onverslijtbare Varu-zool waarop hij jarenlang gebruik kon garanderen. De intrede van zijn zoon in de zaak, leidde tot een accentverlegging. Behalve de reparatie stortte deze zich in de jaren veertig op het aan de man brengen van lederwaren, klompen, laarzen, pantoffels en werkschoenen. In 1957 opende de familie de eerste echte schoenenwinkel, tegenover de schoenmakerij. In 1971 werd een nieuw pand aan de Rozengracht betrokken.

De bouw van winkelcentrum Rozenhof zorgde voor een omwenteling bij het familiebedrijf. Pfann Schoenen huurde daar als eerste een locatie en dit filiaal kreeg tevens een nieuwe naam: Pfannini Schoenmode. Na vijf jaar Rozenhof was Pfannini uit zijn jasje gegroeid en werd in 2000 de winkel aan de Gedempte Gracht geopend. Door de jaren had de familie ook nog winkels in Amsterdam (verkocht) en Den Helder (gesloten).
Momenteel is de vierde generatie Pfann eigenaar van twee winkels in Zaandam.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl