Kunstwerk Tussen de rails terug van weggeweest

Gepubliceerd: 11-04-2019 8:04

Kunstwerk Tussen de rails terug van weggeweest

ZAANDAM – Het werd in zijn eerste plaatsingstijd verguisd omdat onder meer de verf er sneller af bladderde dan je het erop kon smeren: kunstwerk Tussen de rails. Op vrijdag 12 april wordt het opvallende kunstwerk van Hans Koetsier teruggeplaatst.

Maar dan op een nieuwe plek aan de Provincialeweg 302 in Zaandam. Vlakbij bedrijfsverzamelgebouw De Bark (van De Bedrijvige Bij), gevestigd in een monumentaal schoolgebouw.

Passende locatie
Het kunstwerk, dat dateert uit 1984, is ruim tien jaar niet meer te bewonderen geweest. Het komt terug op een toepasselijke plek ‘tussen de rails: naast de spoorlijn Zaandam – Purmerend/Enkhuizen en tegenover de spoorlijn Zaandam – Wormerveer/Castricum. Bij het zoeken naar een nieuwe locatie is de betekenis van het kunstwerk meegenomen.

Opgeslagen
Het plaatsen van het grote kunstwerk heeft de nodige voeten in de aarde gehad. Het is niet alleen acht meter hoog, 2.8 meter breed en één meter diep, het weegt ook een slordige 30.000 kilo. Op bijgaande foto (gemeentearchief Zaanstad) is te zien waar het kunstwerk oorspronkelijk stond. Bij het stadsvernieuwingsproject Inverdan is het weggehaald en opgeslagen.

Transportplan
Het transportplan morgen begint vanaf 6.30 uur wanneer het wordt ‘geladen' op de gemeentewerf (Spierling). Naar verwachting arriveert het tussen 9.00 uur en 9.30 uur op locatie waarna het op zo’n plek wordt gehesen.

Omdat het beeld zo lang in opslag heeft gelegen, is het beschadigd. Als het op zijn plek staat volgt een opknapbeurt en wordt het geschilderd. Als Tussen de rails weer in topconditie is, komt er een formele onthulling.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl