Kwart eeuw Kapiteinskoor

Gepubliceerd: 26-12-2020 12:12

Kwart eeuw Kapiteinskoor

STREEK - Het is alweer 25 jaar geleden dat een groepje mannen aan de bar van de Kapiteinshut in Zaandam besloten het Kapiteinskoor op te richten. Hoe is dat zo gekomen? Zij wilden een gezellige middag organiseren door een shantykoor in te huren. De gevraagde vergoeding schrok hen echter af. Na de legendarische woorden “voor dat geld zingen we zelf wel De klok van Arnemuiden” was de oprichting op 10 januari 1996 een feit.

Al snel groeide het koor uit tot een grote groep mannen gehuld in kapiteinsuniform die onder begeleiding van een muzikant Nederlandstalige zeemansliederen ten gehore brachten. Juist de keus voor dit repertoire maakte het koor uniek. In hoogtij dagen telde het koor meer dan 100 zangers, momenteel telt het koor nog steeds 56 zangers.


Het Kapiteinskoor heeft in de 25 jaar een grote bekendheid opgebouwd, zeker in de Zaanstreek maar ook ver daarbuiten. Met meer dan 700 optredens, variërend van huiskamers, verzorgingshuizen, feesttenten tot grote theaters kende het Kapiteinskoor grote successen zowel nationaal als internationaal. Internationale successen kende zij in Duitsland, Oostenrijk, Italië en België. Vlak voor de Corona periode werd er zelfs gekeken naar een aanvraag in Slovenië.

Ook heeft het koor de eer gehad om met vele bekende artiesten het podium te mogen delen. Het was de bedoeling om 23 januari op het podium van het Zaantheater nog eens met velen van hen te zingen om zo het 25-jarig jubileum te vieren, dit mocht echter door de huidige COVID situatie niet zo zijn. Zodra de situatie het toelaat zal het koor gaan kijken om toch een jubileumvoorstelling in te plannen.

Om het 25-jarig bestaan niet helemaal geruisloos voorbij te laten gaan heeft het koor Erelid en schrijver Ron Couwenhoven bereid gevonden om een boek te schrijven over 25 jaar Kapiteinskoor. Dit boek zal in de loop van het jaar gepresenteerd worden. Ondanks de ongewisse tijd hoopt het koor dit op een feestelijke manier toch publiekelijk te doen. Het is natuurlijk nog even afwachten wanneer dat op een verantwoorde manier kan en dan wel op een voor het Kapiteinskoor kenmerkende wijze.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl