Laatste reguliere kerkdienst in Bullekerk

Gepubliceerd: 26-05-2019 17:05

Laatste reguliere kerkdienst in Bullekerk

ZAANDAM – Vandaag, zondag 26 mei, is in de Bullekerk aan de Westzijde de laatste reguliere kerkdienst gehouden. De Bullekerk is nu officieel een multifunctioneel kerkgebouw. De Algemene Kerkenraad van de Protestantse gemeente te Zaandam heeft gekozen voor een andere kerk, namelijk de Noorderkerk aan de Heijermansstraat.

Door Karlijn Plooijer

Predikant Pieter van der Woel vindt het heel jammer. Maar vooral doordat de kerk een steeds kleinere rol krijgt in de samenleving. Doordat de gemeenschap niet groot genoeg is om de diensten in de Bullekerk financieel te kunnen dragen, moeten de kerkgangers verhuizen naar de Noorderkerk.

Mooi alternatief
,,We laten een stuk geschiedenis achter, maar we zijn ook blij dat we een mooi alternatief hebben gevonden. De kerk staat tussen ons en God en bevindt zich tussen de mensen. Waar de kerkdienst plaatsvindt, moet eigenlijk niets uitmaken”, vertelt Pieter van der Woel.
Het was voor hem een fijne periode om predikant te zijn in de Bullekerk. Het was zijn werkplaats. Hij gaf daar creatieve cursussen en sprak met toeristen of Zaankanters die binnenstapten. De predikant voelde zich er echt thuis.

Nieuwe functie Bullekerk
De Bullekerk kan vanaf volgende week gebruikt worden door bijvoorbeeld scholen om workshops te geven. Het wordt een plek voor optredens en de Fluxus gaat er gebruik van maken. De monumentale attributen van de kerk, zoals de tafel van het laatste avondmaal en de bijbel blijven liggen en worden tentoongesteld. Mensen kunnen de kerk bezoeken om de attributen te bekijken.

Voor speciale kerkdiensten met bijvoorbeeld veel muziek, mag de gemeenschap tien keer per jaar terugkomen. De klank in de Noorderkerk is namelijk niet zo luid als die van de Bullekerk. Dus een definitief afscheid van alle kerkdiensten is het niet.

De laatste dienst
De laatste kerkdienst is net even wat anders verlopen dan gebruikelijk. Zo kwamen er mensen die een speciale functie hebben gehad en was er veel jeugd aanwezig. Plus uiteraard de vaste kerkgangers. De eerste helft van de kerkdienst werd gehouden in de Bullekerk. Daarna gingen de aanwezigen met fiets, bus of auto richting Noorderkerk. Daar aangekomen vond de tweede helft van de dienst plaats.

Ook de kerkelijke attributen uit de Bullekerk gingen mee en kregen een nieuw plekje. Om de Bullekerk te blijven herinneren, vulde Pieter van der Woel doosjes met lucht van de Bullekerk om mee te nemen voor de jeugd. Zo kunnen zij de sfeer blijven herinneren.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl