Lichte daling aantal vastgestelde besmettingen

01-05-2021 10:00

Lichte daling aantal vastgestelde besmettingen

REGIO - Zaanstreek-Waterland staat deze week op de 15e plek van de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners. Onze regio is een relatief kleine regio en daardoor kunnen afwijkingen (stijgingen of dalingen) per 100.000 snel zichtbaar zijn en verschuivingen geven in de ranking. Dit valt te lezen in het weekbericht van de GGD-Zaanstreek-Waterland. 

In dat bericht is tevens te vinden dat in onze regio in de afgelopen week een lichte daling van het aantal vastgestelde besmettingen is gesignaleerd. 'Op gemeenteniveau zien we een daling of stabilisatie in alle gemeenten. Ook landelijk was in dezelfde periode sprake van een lichte daling.' 

In de week van 15 t/m 21 april zijn vijf inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland met een COVID-19 besmetting in een ziekenhuis opgenomen. Dat kan ook in een ziekenhuis buiten de regio zijn.

In onze regio nam het aantal mensen dat zich liet testen de afgelopen week verder af. Het aantal afgenomen testen daalde met 18% ten opzichte van een week eerder. Landelijk bleef het aantal afgenomen testen stabiel. In de teststraten in onze regio werd in de laatste week 33% van de capaciteit niet gebruikt. Het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten in onze regio bleef de afgelopen week stabiel met 11.8%, en is nog steeds hoger dan landelijk (10.9%).

TESTCPAPACITEIT

Er is nog altijd voldoende capaciteit voor iedereen die zich wil laten testen. Iedereen kan nog steeds snel terecht voor een testafspraak: vandaag een afspraak maken betekent vandaag of morgen testen. Als de vraag naar testen toeneemt, wordt de capaciteit direct opgevoerd.

Tweede vaccinatie
Een deel van de mensen ontvangt na de eerste vaccinatie geen tweede vaccinatie. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld: mensen die corona hebben gehad binnen 6 maanden voor de eerste prik, ontvangen geen tweede vaccinatie, mensen kiezen er soms zelf voor om geen tweede vaccinatie te krijgen, mensen kunnen overleden zijn tussen de eerste en tweede vaccinatie en soms wordt er op basis van de bijwerkingen of medische achtergrond geadviseerd om geen tweede vaccinatie te zetten. Het aantal tweede vaccinaties geeft daarmee geen informatie over de voortgang van het vaccineren. Het geeft ook geen informatie over de vaccinatiegraad.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl