Lichtjesavond weer in ere hersteld

Gepubliceerd: 19-10-2021 8:10

Lichtjesavond weer in ere hersteld

WORMERVEER - Op de laatste vrijdag van de maand oktober is het de gewoonte van de Historische Vereniging Wormerveer (HVW) om op de Oude Begraafplaats West een 'Lichtjesavond' te houden. De waxinelichtjes zijn echter door omstandigheden twee jaar lang niet aangestoken. Op 29 oktober zal de traditie weer een vervolg krijgen.

De karakteristieke Oude Begraafplaats West aan het eind van de Marktstraat (naast het Doktershuis), neemt binnen de Wormerveerse gemeenschap een bijzondere plek in en heeft dankzij de inspanningen van de Historische Vereniging Wormerveer in 2016 de monumentenstatus gekregen. Met de monumentenstatus is het behoud ervan gewaarborgd.


Aly Heijltjes-Gorter, secretaris van de HVW, vertelt dat het al weer een paar jaar geleden is dat er een lichtjesavond plaats heeft gehad op de Oude Begraafplaats West. 'In 2019 moest de lichtjesavond worden afgelast in verband met regen en in 2020 gooide corona roet in het eten. 'Ooit is de vereniging begonnen met 250 lichtjes, maar zullen de komende lichtjesavond circa 2.000 waxinelichtjes de begraafplaats verlichten.

Traditiegetrouw heeft de lichtjesavond plaats op de laatste vrijdag van de maand oktober. Deze valt dit jaar op 29 oktober. Waar eerder op de avond van het licht de leerlingen van openbare basisschool De Pionier gedichten voordragen zullen zij nu afwezig zijn. Ook zal er geen kinderkoor optreden.

De begraafplaats is tijdens de lichtjesavond voor publiek geopend vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur. Een ieder wordt dringend verzocht bij het betreden van de begraafplaats op de paden te blijven en niet op de graven te leunen. 'Er is' zo laat Aly Heijltjes-Gorter tot slot weten nog een kans dat het geheel geen doorgang kan hebben. 'Bij harde wind of regen gaat de Lichtjesavond niet door.' 

Op de foto, gemaakt door HVW lid Pieter Harbering, een beeld van een eerdere Lichtjesavond.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl