Locoburgemeester Gerard Ram: ‘Zaanstad moet meest MKB-vriendelijke gemeente van Nederland worden’ (VERSLAG ZAANSE ONDERNEMERSDAG)

Gepubliceerd: 07-11-2018 13:11

Locoburgemeester Gerard Ram: ‘Zaanstad moet meest MKB-vriendelijke gemeente van Nederland worden’ (VERSLAG ZAANSE ONDERNEMERSDAG)

ZAANDAM – Ondernemers die tijdens de Zaanse Ondernemersdag de presentatie van cabaretiers Rob Urgert en Joep van Deudekom meemaakten, konden het in feite zien aankomen omdat beide winnaars in het midden op het podium plaatsnamen. De plek waar je het meest succesvol bent, aldus de semi-wetenschappers. Zo won Mandy Beets van Babino Kinderopvang de Zaanse Ondernemingsprijs 2018, plus oorkonde van de PDZ-TRIAS-jeugdjury. En gingen Ruben Hoogervoorst en Michel Onrust er vandoor met de Zaanse Startersprijs 2018.

De circa 400 ondernemers werden op de uitgerolde gele loper voor het Zaantheater begroet door twee enthousiaste gastheren. De foyer liep in hoog tempo vol. Tot tevredenheid van de organisatie, de stichting Zaanse Ondernemersdag. Die organiseerde deze 30e editie in samenwerking met partners als de Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner, de Ondernemerskring Zaanstreek, het Koninklijk Nederlands Ondernemers Verbond, de Maatschappij voor Nijverheid en Handel, de KvK en gemeente Zaanstad.

Stratenmaker of directeur?
Met een slag op de gong opende voorzitter Peter Wieringa officieel de zakenmeeting. Die moet tevens een brug moet vormen tussen bedrijven en instellingen in de Zaanstreek. Komiek Harry Glotzbach had zijn vaste stek het Comedy Cafe verruild voor het Zaantheater en zette het zakenpubliek gepast op scherp. Waarbij Corner bestuurslid en Germieco-directeur Rob Konijn het moest ontgelden met de betiteling tot ‘stratenmaker’. De act was geslaagd, de sfeer zat er gelijk goed in waarna het publiek de grote zaal instroomde.

Rabobank
Als trouwe hoofdsponsor was het eerst de beurt aan Ariënne Kooter, directievoorzitter van de Rabobank Zaanstreek, om het podium te betreden. ‘Gesouffleerd’ door de razendsnel schakelende Rob Urgert en Joep van Deudekom wist ze haar toehoorders in ieder geval duidelijk te maken dat de Rabobank lokaal in de Zaanstreek blijft opereren. En dat persoonlijke aandacht, ondanks de digitaliseringsslag die volgt, ook in de toekomst centraal blijft.

Terugblik op 30 jaar
Vervolgens was het de beurt aan wethouder Gerard Ram die de rol van de zieke burgmeester Hamming op soepele wijze op zich nam. Hij blikte terug op de mijlpaal 30 jaar Ondernemersdag. ,,Tijdens de eerste keer was Hans Ouwerkerk burgemeester, woonden er 129.652 mensen in Zaanstad en maakte de houtloodsen van William Pont plaats voor 550 woningen. De crisis was hard; elf procent van de beroepsbevolking was eind jaren ’80 werkloos. Tegelijk werd er door u, dames en heren ondernemers, hard gewerkt om de loyale Zaanse werknemer weer aan het werk te helpen”, hield hij het gezelschap voor.

Blijven inspireren
De wethouder Economische Zaken stipte ook de groei in bezoekersaantallen aan in het Zaandamse winkelhart. ,,Investering die hun vruchten afwerpen. Ontwikkelingen die wat we graag doortrekken naar Wormerveer en Krommenie. We hebben hier een economie van groei en kansen. Laten we elkaar daarbij blijven inspireren. Zaanstad moet de meest MKB-vriendelijke gemeente van Nederland worden. Dit vormt tevens een uitdaging voor de Zaanse (beroeps)bevolking. Wil je inzetbaar blijven, dan geldt ‘een leven lang leren’. Ook voor uw als werkgever de vraag hierin mee te denken zodat er goed geschoold personeel op de arbeidsmarkt is.”

PDZ-TRIAS oorkonde
Tussen de vele zakenpakken viel de delegatie van TRIAS-leerlingen op. De leerlingen speelden een rol in het toekennen van de PDZ-Trias oorkonde. De jeugdjury moest een keuze maken uit de genomineerde bedrijven voor de Ondernemingsprijs 2018, te weten Transportbedrijf Beets, Las-, constructie-, en innovatiebedrijf Singeling en Babino Kinderopvang. Waarbij laatstgenoemde deze oorkonde in de wacht sleepte.

Ereburgerschap
Na de pauze werd Dick Dekker door Gerard Ram in zijn functie als loco-burgmeester onderscheiden met de erepenning van de stad en benoemd tot ereburger. De onderscheiding werd toegekend vanwege zijn buitengewone verdiensten voor de Zaanse samenleving en maatschappelijke initiatieven die hij nam.

Finale Starterprijs
De spanning was op de gezichten van de finalisten voor de Startersprijs af te lezen. Winnaar van vorig jaar Jemuel Lampe, lichtte het juryrapport toe. Chris van Alphen en Maarten Hogeveen van JustHoreca vof kwam zeer sterk naar vormen in de videofilm die de Zaanse cineast/videocoach Steven Geldof maakte. Maar ook Peter Bas Cremers van Looops was een sterke kandidaat. Het dak ging er echter af bij Ruben Hoogervorst en Michel Onrust van Clean Foods. Zij ontvingen, naast eeuwige roem, onder meer een geldbedrag van € 1.000, professionele bedrijfsfilm, advertorial in Zaanbusiness t.w.v. € 1.599 en prachtig kunstwerk als blijvende herinnering van het winnen van de Startersprijs 2018.

Finale Ondernemingsprijs
Winnaar van de Ondernemingsprijs 2017 Henk Lafeber van Laco Techniek maakte het spannend in het jurybetoog. En de winnaar is… Met een luide knal dwarrelden gouden slingers in een wolk naar beneden bij het noemen van Mandy Beets van Babino Kinderopvang uit Westzaan als dé grote winnares. Daar was zoveel blijdschap dat de dankwoorden moeiteloos uit haar mond rolden. De opgeschreven speech, mocht ze winnen als ruggensteuntje gemaakt, kon achterwege blijven. Samen met Babino-manager Sylvia Remmen (op de foto’s in zwarte jurk met geel jasje) werd Mandy bedolven onder de felicitaties.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl