Longread: Dossier Busbrug verdeelt Zaanstad nog steeds

Gepubliceerd: 11-04-2018 12:04

Longread: Dossier Busbrug verdeelt Zaanstad nog steeds

Er lijkt een einde te komen aan een dossier waar menig Zaans raadslid de afgelopen 29 jaar hoofdpijn van heeft gekregen: vanaf 2020 wordt busbrug De Binding 24 per dag opengesteld voor gemotoriseerd verkeer. Maar voor het zover is…

Een doordeweekse dinsdag, 17.55 uur. Bus 64 richting Zaandam Kogerveld toetert. Geen wonder: een rij van vijf auto’s blokkeert de bushalte. Een vrouw van middelbare leeftijd in een rode Fiat Punto schrikt zichtbaar en rijdt rechtdoor, de brug over. Een fietser die net van de brug afkomt, probeert nog te waarschuwen door te zwaaien… tevergeefs. De vrouw kan binnenkort een boete van 149 euro verwachten. “Ik zal blij zijn als die brug straks open is”, zegt de vrouwelijke postbode die met de fiets aan de hand voorbijloopt. “Zo vaak ga ik niet met de auto, maar als ik ga is het juist op de tijden dat-ie dicht is.”

Dit beeld gaat – als de planning van de gemeente klopt - vanaf 2020 veranderen. 18 januari jongstleden maakte wethouder Addy Verschuren (CDA) bekend dat de verbinding tussen de wijken Westerwatering en Westerkoog ook tijdens de spits opengaat: “Op basis van de onderzoeken blijkt dat niets meer in de weg staat om verder te gaan met het voornemen van het college de busbrug permanent open te stellen.” Komende maandag worden de plannen gepresenteerd om de verkeerssituatie rondom de brug veiliger te maken.

Hachelijke situaties
De automobilisten hebben een goede reden om vijf minuten te wachten voor de brug: het scheelt volgens Google Maps 12,5 kilometer omrijden. Het verbod om in de spits over de brug te rijden leidt nu nog tot hachelijke situaties, zoals met de rode Fiat Punto. Het luistert nauw; 17.58 uur de brug overrijden betekent een boete, geregistreerd door de hangende camera’s. Daarnaast heeft niet iedereen in de gaten dat er tijden zijn waarop je de brug niet over mag. Soms ziet een automobilist het bord dat men erop attent maakt net op tijd, met noodstoppen tot gevolg.

“Ernstige zorgen over Westerkoog”
Dat volgens wethouder Verschuren “niets meer in de weg staat” om de brug permanent open te stellen is positief gesteld: er zijn nog voldoende tegenstanders van de 24-uursopenstelling van de brug, waaronder bewoners van Westerkoog (zie kader). Daarnaast pleit de lokale politieke partij ROSA voor een verdieping onder het spoor vanaf de wijk Westerwatering. Die moet uitkomen op de Provincialeweg, zo Westerkoog omzeilend. Dat is belangrijk, vindt fractievoorzitter van ROSA Ruud Pauw. “De busbrug blijft een route voor sluipverkeer. Ik heb ernstige zorgen over de omgeving in Westerkoog. Als je de brug opent in de spits betekent dat een forse vermindering van het leefklimaat daar: meer uitstoot, meer uitlaatgassen.”

Hij vindt een medestander in GroenLinks-voorzitter Paul Laport. “Er is in de hele discussie veel te weinig aandacht voor het milieu in Westerkoog. Daarnaast ben ik ook bang voor de gevolgen voor de verkeersveiligheid. Op een thema-avond die we hierover hebben georganiseerd hebben we heel veel zorgen gehoord van omwonenden. Er zijn bijvoorbeeld scholen in de buurt, daar moet je wel rekening mee houden. Aan de andere kant snappen we heel goed dat de mensen in Westerwatering voor de opening zijn.” Mocht het toch tot een opening van de brug in de spits komen, dan wil Ruud Pauw (ROSA) garanties dat langzaam verkeer zich veilig kan bewegen: “Rond verkiezingstijd heb ik daar gelopen en daar werd ik niet vrolijk van. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen.”

Frustratie
Als het aan VVD’er Annemarie van Nieuwamerongen lag was de brug vandaag al permanent open geweest. (“Vandaag?”, aldus het raadslid lachend. “Gisteren bedoel je!”) Al tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen heeft haar partij zich hard gemaakt voor de openstelling van de brug. “Er is gewoon frustratie. Bewoners die van de ene kant naar de andere kant willen, maar dat niet kunnen. Dat is toch niet meer van deze tijd?” Nu er geld beschikbaar is gemaakt voor de aanpassingen ten behoeve van de verkeersveiligheid, hoopt Van Nieuwamerongen dat de brug snel 24 uur per dag open kan. “Ik denk dat we de bewoners voldoende tegemoet gaan komen met de verkeersmaatregelen die gepresenteerd gaan worden. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

18.01 uur. De stoet auto’s komt in beweging en vertrekt. Op naar huis.

“Twee uur lang heb ik mensen tegengehouden”
Automobilisten die in spitstijd over de busbrug rijden krijgen een boete. Die staat nu op 149 euro inclusief administratiekosten. Men kan bezwaar maken tegen de boete als daar een reden voor is. In oktober 2014 leidde dat tot een massale opkomst bij de kantonrechter, die had besloten de vele overtreders die in beroep waren gegaan in één keer te ontvangen om hun mondelinge verweer te beluisteren.

Jan Vredenburg uit Westerkoog had deze mensen van tevoren geholpen door ze voorbeelden van bezwaarschriften toe te sturen. “Ik kreeg berichten en e-mails van mensen die niet wisten wat ze moesten doen. Nu had ik contact met iemand die een erg goed bezwaarschrift had ingediend. Met zijn toestemming heb ik die naar meer dan 100 mensen gemaild.” Vredenburg is beheerder van de pagina Westerkoog.eu en is daarmee zeer betrokken in de wijk. “Een paar jaar geleden heb ik bij de brug gestaan om mensen te waarschuwen. Twee uur lang heb ik ze tegengehouden, haha. Zelfs m’n buurman was vergeten dat je er niet overheen mocht.” De bezwaarschriften hadden uiteindelijk bij slechts een paar mensen zin; het grote deel van de overtreders moest de boete gewoon betalen van de kantonrechter. Toch was er ook goed nieuws voor een Groninger. Die gaf aan dat hij de situatie ter plekke niet kende en voor een spoedgeval een ambulance volgde. De Officier van Justitie geloofde hem en zijn boete werd geschrapt.

“Busbrug open? Eerst zien, dan geloven”
In lintdorp Westzaan zullen de meeste mensen blij zijn als het 2020 is en de busbrug wordt opengesteld, vertelt Jerry Jahn. In het afgelopen jaar kreeg Jahn veel berichten van Westzaners die de verkeerssituatie onveilig vinden. Hij is voorzitter van de vierkoppige verkeerscommissie van het dorp, die anderhalf jaar geleden is opgericht. Een belangrijk onderwerp is daar de openstelling van de busbrug. Westzaan wordt namelijk als alternatieve route gebruikt op het moment dat automobilisten de brug niet over mogen.

De Westzaner houdt nog wel een grote slag om de arm. “De gemeente heeft nu wel aangekondigd de brug te willen openen in 2020, maar ik moet het nog maar zien. Ik ben bang dat er weer bezwaren aangetekend worden, dan ben je zo weer jaren verder. Eerst zien, dan geloven.”

“‘s Ochtends als de brug in Zaandam dicht is merken we hier in Westzaan dat het veel drukker is in de straat”, vertelt Jahn. “Veel werkverkeer rijdt echt hard door het dorp, soms met 60 kilometer per uur. Dat kan gewoon niet in deze straat.” Toen de brug enige tijd geleden 24 uur per dag open was door werkzaamheden in de omgeving merkte hij goed het verschil. “Het was perfect, echt top gewoon. Het was zoveel rustiger. En ook belangrijk: we hebben veel mensen in Koog aan de Zaan en Westerwatering gesproken en daar hoorden we dat het prima ging.”

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl