Maakt Coronamelder overuren op Museumplein?

18-01-2021 11:24

Maakt Coronamelder overuren op Museumplein?

STREEK - Om corona een halt toe te roepen proberen we van alles uit. Een coronamelder is slechts één zo'n item. Tegenover dat streven van terugdringen staat nog altijd een grote groep mensen die vindt dat er een spelletje gespeeld wordt door de overheid. Hoe dat dan tegen over elkaar komt te staan bleek zondagmiddag op en rond het Museumplein in onze hoofdstad. Een weinig opwekkend beeld.

Uit doorlopend onderzoek van Tilburg universiteit blijkt toch dat meer dan de helft van de Noord-Hollanders de CoronaMelder nuttig vindt, omdat de app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. De GGD’en in Noord-Holland hebben als gevolg van meldingen in de app tot eind november 10.462 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek.

Is dit dan meteen het bewijs dat de CoronaMelder werkt? “De cijfers laten zien dat CoronaMelder erin slaagt om meer én sneller mensen te bereiken”, laat prof. dr. Wolfgang Ebbers die het onderzoek leidt naar de werking en het gebruik van de app weten in een persbericht. “Want het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’en in het bron- en contactonderzoek."

CoronaMelder is zo gemaakt, dat de app niet weet wie je bent of waar je bent. Een kwart van de Nederlanders heeft CoronaMelder al op zijn mobiele telefoon gezet. De meeste Noord-Hollanders zijn positief over CoronaMelder. Dr. ir. Nynke van der Laan van Tilburg universiteit: “Mensen gebruiken de app omdat het ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Maar óók om mensen met een kwetsbare gezondheid tegen het virus te beschermen.”

Meer mensen bereikt
CoronaMelder helpt niet alleen om sneller mensen te bereiken, maar ook om méér mensen te vinden. Sinds 1 december kunnen mensen zich na een melding in de app ook laten testen als zij geen klachten hebben. In zes weken tijd heeft CoronaMelder geholpen om in Nederland 1.300 besmettingen vast te stellen. Zonder de app waren die besmettingen later opgemerkt en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen.

“Deze uitkomsten zijn reden tot voorzichtig optimisme”, volgens Van der Laan. “Uit het doorlopend onderzoek blijkt dat gebruikers van CoronaMelder zich door de app niet minder voorzichtig gaan gedragen. Bovendien geeft meer dan 90% van de huidige gebruikers aan dat ze na een melding in de app een test laten uitvoeren, thuisblijven en geen bezoek ontvangen.”

Bijna 4,5 miljoen downloads
Inmiddels hebben al bijna 4,5 miljoen mensen CoronaMelder gedownload. Ebbers: “Dat is al een mooi aantal. Maar er is nu ook een nóg besmettelijker variant van het virus. Dus het zou goed zijn als mensen die CoronaMelder nog niet op hun mobiel hebben gezet, dat alsnog doen. Want het onderzoek toont aan dat de app helpt de verspreiding van het virus te beperken.”

Zo werkt CoronaMelder
De app stuurt je een melding als je langere tijd dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen en wanneer je je kan laten testen. Dankzij de melding weet je dat je meer kans hebt om besmet te zijn en kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Want je kunt het coronavirus al doorgeven, voordat je je ziek voelt.

Hulp bij het installeren van de app
Voor meer informatie over CoronaMelder, bijvoorbeeld over privacy, de techniek of de veiligheid, kun je kijken op www.coronamelder.nl. Voor vragen over de app zelf, kan je ook gratis bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8:00 tot 20:00 uur.


Over het functioneren van de coronamelder op en rond het Museumplein zijn geen gegevens bekend.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl