Mast voor Zaanse gondel gezaagd in molen Het Jonge Schaap

28-11-2018 16:55

Mast voor Zaanse gondel gezaagd in molen Het Jonge Schaap

ZAANDAM – De wind is gaan liggen waardoor de grote zagen langzaam tot stilstand komen. De circa vijftien cm dikke plak hout op de zaagslede ligt nu doodstil. Maar moet in drie flinke delen gezaagd. ,,Dit wordt de mast van Zaanse gondel”, zegt molenaar Tim Doeves van Het Jonge Schaap.

Het is zomaar een van de bijzondere puur Zaanse projecten die in de bijzondere zeskantige bovenkruiende houtzaagmolen op de Zaanse Schans plaatsvinden. Het Jonge Schaap functioneert anno nu nog steeds als volledig werkende houtzagerij. Windgezaagd hout van ongekende kwaliteit. Klimaatneutraal klinkt het wervend.

Hollands hout
,,Het hout dat we inkopen, komt allemaal uit Hollandse bossen”, vertelt Tim die uitlegt dat er houtsoorten als bijvoorbeeld lariks, grenen, eik en iep op voorraad liggen. ,,De bomen worden weliswaar met moderne transportmiddelen richting Zaanse Schans vervoerd, het laatste stukje wordt op authentieke wijze als houtvlot over de Zaan aangevoerd. Tot het tijd wordt om in unieke schaaldelen of stammen te worden verzaagd, liggen de boomstammen in het water.''
De kracht van Het jonge Schaap ligt in de mogelijkheid ook niet-standaard maten te leveren. Ideaal voor (restauratie) projecten waar afwijkende maten gelden. Maar ook de particulier die een uniek schaaldeel zoekt om bijvoorbeeld een bakje te maken, vindt er schitterend materiaal.

Replica
Goed voorbeeld van de bijzondere zaagproducten is de mast voor de Zaanse gondel. De boot die wordt gebouwd door Timo Kurk en Nick van Straalen. De studenten van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam werken al maanden aan een replica van een boot die de Franse schilder Claude Monet in 1871 in Zaandam schilderde.

Sponsors
Het project kent inmiddels ook een aantal sponsors, zoals de Rabobank Zaanstreek die het hout sponsort. Het bedrijf Klassieke Spijkers uit Genemuiden leverde de op traditionele wijze gemaakte spijkers en nagels die passen bij de bouwwijze van de Zaanse Gondel. Naar verwachting is de Zaanse Gondel medio 2019 klaar. Dan moet hij afgemeerd liggen bij het MonetAtelier, opdrachtgever van het project.

Zie voor een update over de bouw ook www.monetschip.nl en https://www.facebook.com/zaansegondel/

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl