Medaille voor tweetal dat vrouw uit water Wilhelminasluis redde

Gepubliceerd: 08-11-2016 19:11

Medaille voor tweetal dat vrouw uit water Wilhelminasluis redde

Zaandam - Burgemeester Faber heeft vanmiddag de bronzen medaille van de Maatschappij tot Redden van Drenkelingen uitgereikt aan Bas van Baarsen (65) en Glenn de Koning (28). De twee mannen redden op 22 februari een vrouw uit het water van de Wilhelminasluis in Zaandam. Met de medaille en de bijbehorende oorkonde wordt het tweetal onderscheiden voor die heldhaftige actie.

Bas van Baarsen was op de bewuste avond op weg naar de repetitie van het Hazeskoor in het café van Glenn de Koning. Hij rookte buiten nog even een sigaretje toen hij een vreemd geluid hoorde uit de richting van de Wilhelminasluis.

Toen hij ging kijken zag hij de arm van een vrouw uit het water steken. Van Baarsen bedacht zich geen moment, liep naar de kade, sprong naar beneden op een platform met een houten vlonder en pakte de arm van de vrouw. Maar hij kreeg haar niet het water uit.

Van Baarsen wist zijn telefoon te pakken en 112 te bellen en riep ondertussen om hulp naar twee ander koorleden die langsliepen. Zij waarschuwden Glenn de Koning die meteen zijn café uit rende om te helpen. Samen hielden ze de vrouw boven water vanaf de kant, totdat de brandweer ter plaatse kwam met een hoogwerker en een bakje om haar uit het water te halen.

De mannen kregen al veel lof van brandweer, politie en Zaankanters die het bericht in de krant hadden gelezen. De medaille is dan ook volkomen terecht, zei burgemeester Faber tegen het tweetal bij de uitreiking. ’Hoe snel de brandweer er ook was, zonder jullie snelle actie, zonder jullie vereende krachten om haar boven water te houden, was ze zonder twijfel verdronken’, aldus de burgemeester. ‘Jullie hebben haar leven gered!’
Foto: Bart Homburg

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl